Suami Tunaikan Dulu Hak Isteri Tu, Cukup Tak Cukup Belakang Kira…

Dulu zaman mak-mak kita, jarang-jarang kan kita dengar wanita atau isteri bekerja. Tetapi di zaman sekarang ini wanita bekerja itu seolah-olah perlu untuk membantu suami. Tetapi masalahnya,apabila isteri mula bekerja ,suami pula culas dalam melaksanakan tanggungjawab mereka.

Duit nafkah yang wajib diberikan kepada isteri,mula buat-buat lupa dengan alasan isteri sudah bekerja,tidak perlu lagi hulurkan duit kepada mereka. Lebih teruk,dengan isteri kedekut, tapi duit beli sportrim kereta ada pula. Adeh… Jom kita baca perkongsian daripada Saudara
Firdaus Shakirin.

Dulu mula-mula kahwin, gaji RM1800 ja…

Cukup ke tidak ni nak bela anak orang, perbelanjaan dan komitmen berumahtangga tak sama macam hidup bujang.

Masa bujang, tengah-tengah bulan atau time sengkek, balun megi dengan roti je. Tak kan nak bagi anak orang pun makan megi, makan roti je? Hmmm… banyak yang difikirkan sebelum nak berkahwin dulu. Mental dan fizikal dah bersedia, cuma takut poket ja tak mampu nak tanggung isteri.

Kahwin juga, kemudian dalam 2,3 bulan pertama tu, masih ada duit baki kenduri dan ada sedikit duit saving. So boleh survive macam biasa. Masuk bulan keempat, kelima, rasa macam ngam-ngam je ni. Tengok dompet, boleh tahan sampai gaji ke tidak ni?

Yelah, gaji banyak tu je, plus ot dalam 2, 3 hari, tolak pula duit sewa umah, ansuran kereta, minyak kereta, beli barang dapur, bayar bil, bakinya berapa je yang tiggal. Lepas itu kena bagi duit belanja kat isteri lagi. Isteri bekerja juga time ni.

“Ayang, duit abang tinggal RM100 je lagi.”

Saya berterus terang dengan wife, baki duit tiggal banyak tu saja. 2 minggu lagi gaji… wife kata, tak apa, duit dia ada lagi, guna duit dia. Terus dia hulur 300.

Artikel Berkaitan   Solat Selepas Haid Merupakan Kesilapan Wanita Yang Tidak Disedari

”Kalau tak cukup, bagitau la ayang.”

Malu nak ambik, sebab itu duit bini, tapi dah nak kena guna, ambil juga la.

“Nanti abang bayar balik.”

Saya cakap kat wife, dia tak kata apa pun, guna la duit yang dia bagi tu smpai gaji.

Dapat saja gaji, saya nak bagi balik duit dia, dia kata tak apa, tak payah bagi. Dia bagi kad bank dia, dia cakap “abg manage kewangan keluarga kita, guna apa yang ada dalam kad tu.”

Gaji isteri lagi tinggi

Gaji dia masa tu dalam RM2k lebih, tinggi dari saya, saya dah dia bagi kebenaran macam tu. Dan saya fikir-fikir kalau guna gaji seorang sahaja memang tak lepas nak bayar komitmen/hutang-hutang, so saya combine gaji kami berdua, setel bayar hutang-hutang.

Contoh total = 3.5k, tolak sewa umah, duit kereta, duit minyak, duit bil utility, belanja barang dapur, topup semua, tinggal la baki dalam 1.2k. Saya bagi dia 1k, saya ambik 200.

“Kenapa saya 1k, abang 200?”

“Abang guna 200 ni dulu, kalau tak cukup, abang mintak lagi…”

Awal-awal kahwin, agak struggle juga bab kewangan ni. Mana-mana pasangan pun mungkin akan hadapi perkara yang sama sementara nak terbiasa.

Nasihat saya, sebagai suami, usahakan dulu bayar apa yang menjadi kewajipan kita, tunaikan dulu hak-hak isteri. Hak yang sepatutnya dia dapat. Cukup, tak cukup duit kita tu, belakang kira dulu janji kewajipan kita dah tunaikan.

Akhirnya Makin Stabil

Kini, setelah melalui semua kesusahan dan kepayahan tu, boleh saya katakan, saya dah mampu bagi balik apa yang isteri bagi pada saya dahulu. Dengan anak 3, dengan dirinya yang dah tak perlu bekerja, suri rumah sepenuh masa, hidup pun dah berubah, ekonomi dan kewangan keluarga pun dah makin stabil, saya rasa, saya dah berjaya dalam menjadi seorang suami. Saya dah mampu untuk tanggung dan menyara keluarga kecil kami dengan apa yang ada.

Artikel Berkaitan   HARAM Wanita Dedah Tengkuk Belahan Dada & Bentuk Payudara (Aurat Wanita)

Kepada suami di luar sana, laksanakan dulu kewajipan-kewajipan kita seboleh-bolehnya dan semampunya, kemudian InsyaAllah kita akan memperoleh ganjaran daripada setiap apa yang kita dah lakukan.

Sumber: Firdaus Shakirin.