Subhanallah. Penjaga Gol Sweden Masuk Islam. Puncanya Buat Ramai Kagum. الله أكبر

Segala puji bagi Allah, penjaga gol pasukan kebangsaan wanita Sweden terima hidayah masuk Islam. Puncanya buat ramai kagum. Tolong jangan abaikan artikel ini.


MULA KENAL ISLAM SEJAK UMUR 15 TAHUN

Penjaga gol untuk pasukan kebangsaan Sweden di bawah 19 tahun, Ronja Andersson, telah memeluk Islam, selepas bertahun-tahun mempelajari agama.

“Saya bangga menjadi seorang Muslim,” katanya dalam temu bual bersama akhbar Sweden Aftonbladet, lapor Expressen.se (05/2018).

Andersson, anggota pasukan Bola Sepak Uppsala Wanita, berkata beliau mula diperkenalkan kepada Islam apabila beliau berusia 15 tahun oleh rakannya.

Kemudian, beliau mula membaca tentang agama dan kemudian merasakan bahawa beliau melihat Islam dalam cahaya yang lain.

“Saya dapati bahawa terdapat banyak perkara yang baik yang ditujukan kepada saya. Saya kemudian mula menghadiri acara agama. Saya pergi ke masjid.

“Saya mengikuti perkahwinan kakak teman lelaki saya dan berada di sana. Saya menjadi sangat berminat dan merasakan bahawa prasangka terhadap Islam saya pada mulanya adalah salah,” katanya.

“Pertama sekali, orang berkata bahawa saya hanya mahu menukar agama kerana teman lelaki saya, tetapi sudah tentu tidak. Saya membuat keputusan ini tanpa beliau, “tambahnya.

Cabaran Bila Dah Masuk Islam

Walau bagaimanapun, keputusan Andersson untuk menjadi Muslim telah mengundang kritikan besar dari orang-orang di sekelilingnya, termasuk keluarganya.

“Mereka penuh dengan prasangka terhadap saya. Saya juga terdedah kepada kebencian,” beliau mengeluh.

Namun, Andersson menekankan bahawa beliau gembira menjadi seorang Muslim.

“Selepas saya menjadi seorang Muslim, saya menyedari bahawa saya telah memasuki agama yang sangat indah. Saya percaya kepada semua kandungan Al-Quran. Saya mengenali Tuhan dan saya dapat merasakan bantuanNya,” katanya.

Sekarang beliau sedang belajar bagaimana untuk memenuhi ibadat dalam Islam, mengatakan bahawa beliau merancang untuk berpuasa pada bulan Ramadhan ini, bermula pada Rabu depan, 16 Mei.

Umat ​​Islam terdiri daripada antara 450,000 hingga 500,000 dari sembilan juta penduduk Sweden, menurut laporan Jabatan Negara Amerika Syarikat pada tahun 2011.

Sumber: Laicikang