Subhanallah ! Pintu Syurga Terbuka kerana 5 Amalan Mudah ini

Subhanallah !! Pintu Syurga Terbuka kerana 5 Amalan Mudah ini!! Kalau tak buat memang RUGI !!! | Jangan pernah lupa, ada hamba Allah, bagi anjing minum air menggunakan kasutnya, masuk ke dalam syurga Allah. Jangan ingat Allah tak pandang sekecil kecil amalan yang kita buat. ??

Subhanaallah.!!! Pintu Syurga Terbuka Kerana 5 Amalan mudah Ini, Amalan Apa Sajakah Itu ??? semak peribadi Selengkapnya..

Anda tentu ingin masuk syurga dan bertemu dengan Allah, Kekasih yang selama ini dicintai dan dirindukan. Sudah pasti, yang boleh masuk ke dalam syurga dan bertemu dengan Allah, adalah orang-orang pilihan yang selama hidupnya di dunia menjalankan perintah dan menjauhi larangan-Nya secara sungguh-sungguh.

Tetapi, orang yang sudah mengerjakan segala perintah dan menjauhi larangan-Nya, jangan serta-merta merasa memiliki amalan kebaikan yang banyak dan lalu layak untuk masuk syurga. Pemberian tiket ke syurga adalah hak prerogratif Allah. Dia yang Maha Menentukan, yang Maha Menimbang.

Muslim dan muslimah yang baik harus selalu rendah hati dan takut kepada Allah, bahkan atas kesombongannya sendiri yang barangkali terbersit di dalam hatinya tanpa disedari. Bukankah amalan itu tergantung pada niatnya,

Meskipun kita selalu melakukan amalan kebaikan yang “besar”, tetapi niat kita keliru, apalagi hanya sekadar pencitraan, maka di sisi Allah, amalan kebaikan itu yang tak ada artinya sama sekali. Di era “masyarakat tontotan” seperti sekarang ini, segala amalan kebaikan memang mudah tergelincir menjadi sekadar tontotan yang riya’.

Sebaliknya, justru ketika kita melakukan amalan kebaikan yang “ringan”, yang barangkali selama ini selalu dianggap remeh, jika dilakukan dengan niat yang benar semata-mata kerana Allah, boleh menjadi sangat mulia dan bernilai di sisi Allah. Meskipun tanpa ada cahaya kamera yang menyorotnya.

Sungguh, amalan kebaikan yang mudah tersebut dijanjikan dapat membuka pintu syurga-Nya. Mari ketuk pintu-pintu syurga dengan beberapa amalan yang selama ini dianggap ringan dan mudah tersebut, berikut ini:

Artikel Berkaitan   “Selagi Tak Keluar Dari Mul0t Saya, Jangan Buat Andaian” Mira Filzah K0men G0sip Sedang Bercinta

1. Memberi Binatang Minum Jangankan memberi minum binatang. Zaman ini rasanya sudah banyak yang tak peduli pada binatang. Padahal, memberi minum binatang ini menjadi salah satu amalan kebaikan yang dapat menghantarkan seseorang ke dalam syurganya Allah.

Masih ingatkah dengan cerita Rasullullah saat menceritakan seorang lelaki yang memberi minum seekor anjing hingga kemudian Allah mengampuni dosa-dosa lelaki itu dan memasukkannya ke dalam syurga? Iya, dalam hadist yang diriwayahkan Bukhori dan Muslim, diceritakan dari Abu Hurairah,

Rasullullah SAW bersabda “Ketika sedang melakukan perjalanan, seorang lelaki merasa haus, lalu ia menuju ke sebuah sumur dan minum air. Setelah ia keluar, ternyata ada seekor anjing yang menjulurkan lidahnya dan memakan pasir kerana kehausan. Lelaki itu bergumam ‘Anjing ini telah merasa kehausan seperti yang telah aku rasakan’.

Ia pun kembali menuju sumur dan memenuhi sepatunya dengan air, lalu memberikan minum anjing tersebut. Maka Allah berterima kasih kepadanya dan mengampuni segala dosanya. Mereka (para sahabat) bertanya: Wahai Rasullullah, apakah kita akan mendapatkan pahala dengan memberi minum binatang? Beliau menjawab: ‘Pada setiap limpa yang basah, terdapat pahala’”.

2. Menyingkirkan Gangguan dari Jalan Jika kita sedang berjalan, entah itu naik kendaraan atau jalan kaki, dan kita menemukan rintangan di jalan berupa batu yang tergeletak di tengah jalan, bambu yang menghalang, atau mungkin kulit pisang yang dibuang sembarangan,

Terus secara spontan kita menyingkirkan rintangan tersebut. Maka, itu akan dicatat sebagai amalan kebaikan di sisi Allah. Rasulullah bersabda: “Barangsiapa menyingkirkan gangguan dari jalan kaum muslimin, maka akan dicatat untuknya satu kebaikan, maka ia akan masuk surga” (HR. Bukhari).

Artikel Berkaitan   (Video) 'Mujur takde orang nampak' - Pemandu Saga langgar Viva sampai terbalik, lari dari tempat kejadian

3. Menjenguk Orang Sakit Sesibuk-sibuk apapun kita, sempatkanlah untuk menjenguk saudara, teman, dan keluarga kita yang sedang sakit. Selain merupakan “panggilan kemanusiaan”, amalan kebaikan ini dicatat sebagai pahala yang tinggi di sisi Allah. Allah menjanjikan mereka yang menjenguk orang-orang sakit, posisi yang mulia di Syurga-Nya kelak.

Rasulullah bersabda: “Barang siapa menjenguk orang sakit atau mengunjungi saudaranya kerana Allah, maka malaikat berseru: ‘Engkau adalah orang yang baik, langkahmu adalah langkah yang baik, dan engkau telah mendapatkan suatu posisi di syurga’”(HR Tirmidzi dari Abu Hurairah, r.a.)

4. Senyum dan Ceria Menebar senyum dan salam pada semua orang merupakan sebuah kebajikan yang dijanjikan ganjaran pahala dan syurga oleh Allah. Oleh sebab itu, muslim dan muslimah yang baik harus mengembangkan sikap yang ramah dan penuh ceria terhadap orang lain, sehingga Islam juga benar-benar dirasakan membawa rahmat bagi semua. “Kebaikan akhlak adalah keceriaan wajah dan menjauhi amarah,” kata Rasulullah.

5. Menutup Aib Orang Lain Dalam Islam, Allah sangat membenci ghibah. Orang yang bergunjing tentang keburukan saudaranya sendiri, dianggap sama dengan memakai bangkai saudaranya tersebut. Menahan diri untuk tidak terpengaruh dan menutup aib orang lain sangat dianjurkan bagi seorang muslim dan muslimah.

Amalan kebaikan ini dijanjikan ganjaran syurga oleh Allah. Rasulullah bersabda: “Tidaklah seorang hamba menutup aib seorang hamba di dunia, melainkan Allah akan menutup aibnya pada hari kiamat” (H.R. Muslim).

Demikian beberapa amalan kebaikan yang barangkali selama ini dipandang ringan dan remeh, tetapi dapat mengetuk dan membuka pintu syurga kerana redha dan iradah Allah. Tentu masih banyak amalan kebaikan yang lain, yang tak mungkin dibahas di sini satu persatu. Semoga Allah selalu membersihkan hati dan meluruskan niat kita. Aamiin.