“Tak Usah Layan Lagi Artis Malaysia Ya. Nanti Kalau Perlukan Bantvan Ke, Jangan Cari Artis Malaysia”- Adibah Noor

KUALA LUMPUR – Sejak kebelakangan ini heb0h segelintir selebriti tempatan menuntut agar kerajaan menyediakan bantvan khas menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat 2020 (PRIHATIN) kepada mereka yang terjejas akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan sejak 18 Mac lalu.

Nampaknya isu perbal4han diantara warganet dengan artis belum ada lagi kesudahan atau penamat. Terbaru pelakon dan penyanyi Adibah Noor meny3lar tindakan seorang pengguna twitter selepas individu tersebut memuat naik kenyataan melabelkan artis di Malaysia ini tiada kualit1i atau tiada marvah.

Sebelum itu seorang pengguna twitter mengatakan bahawa sudah meny4mpah melihat muka-muka artis bila diaorang masuk tv !

“Meny4mpah je tengok muka-muka artis bila diaorang masuk tv ! Drama dah la tak ada kualiti cerita pula banyak yang b0doh-bod0h dan meny4mpah ! Buat lawak tapi memb0sankan, itulah artis-artis Malaysia semua b0doh dan tiada…”

Oleh itu, Adibah berkata sekiranya dia (individu) tersebut berasa sedemikian rupa maka selepas ini tidak perlu lagilah dia berurusan dengan mana-mana golongan artis terutamanya ketika dia memerlukan bantvan atau derma.

“Ok. Tak usah layan lagi artis Malaysia ya. Nanti kalau perlukan bantvan ke, derma ke, charity ke… pun jangan cari artis Malaysia k? Babai”- Tweet Adibahnoor.

Perkara itu dikongsikan oleh Adibar Noor melalui twitternya.

Ramai warganet meminta agar Adibah Noor agar bersabar dan tidak perlu mengambil hirau dengan individu tersebut. Abaikan kata warganet

Penyampai radio Haniff Hamzah juga mengatakan agar Adibah Noor tidak layan individu tersebut.

“Kak jangan layan la kak” – Tulisnya ringkas

Sebelum ini, Adibah Noor telah membuka ruangan komen di laman twitternya bagi membantu sesiapa yang berminat untuk mempromosikan bisnes mereka secara percuma. Ia merupakan satu inisiatif daripada pelakon dan penyanyi tersebut untuk membantu para peniaga atas talian.

Minta bantvan khas, artis dik3cam netizen di Twitter

Sebelum ini Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi menerusi Instagramnya menyenaraikan enam permintaan kepada kerajaan.

Antaranya bantvan khas antara RM500 hingga RM1,000 untuk pembelian barang keperluan, skim kerugian seni RM1,000 hingga RM3,000 dan baucer keperluan harian.

Selain itu Seniman turut meminta agar artis yang memerlukan diberikan pemeriksaan Covi1d-19 secara percuma di hospital kerajaan dan swasta.

Persatuan itu juga memohon agar bantvan khas diberikan sebagai ganjaran dengan memberi penerangan khas tentang Covi1d-19 kepada masyarakat secara berkesan.

Tuntutan terakh1ir Seniman adalah bantuan RM1,000 untuk artis yang tidak mencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) selama enam bulan.

Bagaimanapun cadangan tersebut mendapat pelbagai reaksi daripada netizan dalam laman sosial Twitter.

Kebanyakannya meng3cam tindakan persatuan itu yang disifatkan keterlalvan kerana membuat tuntutan khas meskipun kerajaan telah mengumumkan semua rakyat yang terjejas bakal menikmatinya bantvan menerusi PRIHATIN baru-baru ini.

Ada juga yang menyifatkan golongan itu b0ngkak kerana membuat permintaan ketika negara sedang berhadapan dengan w4bak Covi1d-19.

“Bongkak betul some artis Malaysia ni I can’t believe how they can demand such thing because apparently without them tv would be ‘boring’. Time government dah okay, artis buat perangai cam h4ram,”kata @izzatiny.

“What makes them feel sooo special and different from other citizens eh? ARTIS IS ALSO RAKYAT!! Which part of that you don’t understand?,” menurut @yayashomel.

Antara-reaksi-netizen-terhadap-tuntutan-Seniman-1Antara-reaksi-netizen-terhadap-tuntutan-Seniman-2Antara-reaksi-netizen-terhadap-tuntutan-Seniman

Malah ada yang menyarankan agar golongan artis tidak bergantung dengan satu punca pendapatan sahaja.

Menurut Mohd Azim Bin Kamaruzzaman atau lebih dikenali sebagai Azim, beliau sendiri mengambil keputusan untuk tidak kekal lama dalam industri seni kerana sedar tidak mudah untuk mencari rezeki sebagai artis.

“Ni lah antara sebab aku berhenti meneruskan impian untuk jadi anak seni. Bukan mudah untuk cari rezeki dalam bidang ini. Minat dan impian tidak menjamin masa depan yang cerah dan indah. Beribu anak seni, berapa kerat je yang benar benar bergelar jutawan?

“Yang betul-betul berjaya pun memang tidak hanya bergantung kepada kerja seni mereka, sebaliknya bijak mengatur langkah dalam bidang perniagaan,” katanya.

Pengarah, Aziz M Osman juga tidak ketinggalan menasihatkan rakan seperjungan untuk bertenang kerana masanya tidak sesuai untuk membuat kenyataan ketika ini

“Kepada adik adik artis dan rakan seperjuangan. Ini bukan masa yg sesuai untk buat kenyataan dan bagi pandangan. Lek lu,” ujarnya. – MalaysiaGazette

kredit info sebenar