Tanda Kanser, Cepat Buat Pemeriksaan! – Bahaya Bonggol Misteri Di Leher, Belakang Telinga Dan Badan Anda

Seperti frasa yang kita selalu dengar, kanser adalah pembunuh “senyap” yang paling berbahaya jika hendak dibandingkan dengan penyakit-penyakit lain. Lebih mengerikan apabila ramai penghoidap kanser atau barah cuma akan menyedari kehadiran penyakit itu setelah ia menjadi serius apabila tahap kanser sudha mencapai peringkat ketiga dan keempat.

Walau bagaimanapun, tahukah kamu ada satu perubahan pada tubuh yang bisa menandakan kemunculan kanser? Jom Wanista jelaskan lebih terperinci.

#1 Periksa Jikalau Bongol Adalah Sejenis Kanser

Bingol yang muncul pada bahagian sekitar belakang leher sering dikaitkan dengan kanser.

Meski ia tidak menyakitkan, kamu perlu peka dan lekas buat pemeriksaan kerana simpton lain bagi kanser jenis nasopharyngealini adalah seperti hidung berdarah, sakit kepala terlampau, kebas-kebas, kesukaran mendengar, pandangan kabur dan banyak lagi.

Bonggol Belakang telinga pula sering dikaitkan dengan beberapa jenis serangan kanser seperti kanser kulit. Khabarnya, bonggol ini boleh membesar dan juga tidak menyakitkan. Sebab itu pentinng kalau ada bonggol yanng muncul di kawasan belakang telinga, cepat berjumpa doktor okay?!

#2 Kerosakan Sistem Limfa

Apabila sistem limfa dalam tubuh seseorang terjejas, salur4n tersebut akan membengkak dan membesar. Ia kemudian dikhuatiri akan dipenuhi bakteria dan segala toksin yang terperangkap dalam tubuh seterusnya menyebabkan kanser.

#3 Berpunca Dari Sel Darah Putih

Untuk pengetahuan semua lagi, mana-mana bonggol yang ada di bahagian bawah lengan, belakang leher dan sekitar celah kangkang pula boleh menjadi risiko kepada kanser yang disebabkan sel darah putih -ada hubung kait dengan limfa.

Sumber: Shutterstock.com

Hati-hati dan sentiasa peka dnegna perubahanpada diri okay?

Selamat beramal!

(Visited 43 times, 3 visits today)