Tandas Pintar Guna Kamera Dan Sensor Lihat Bukaan Lubang Punggung Dapat Kesan Penyakit Pada Manusia

Masa depan penjagaan kesihatan bukan sahaja setakat merawat, tetapi lebih kepada mencegah sesuatu daripada terlambat.

Disebabkan itu, sekumpulan penyelidik telah menghasilkan sebuah rekaan tandas pintar, yang dilengkapi sensor dan kamera, bagi mengesan sebarang tanda awal jika anda penghidap kanser atau mana-mana masalah kesihatan dalaman.

Dr. Sanjiv Gambhir, seorang profesor dan juga ketua bahagian radiologi di Standord University School of Medicine di Amerika Syarikat, juga salah seorang penyelidik dalam projek ini berkata, ciptaan ini nampak pelik namun ia sangat membantu dunia perubatan secara khasnya.

Tandas pintar ini akan menganalisa najis dan sisa kumbahan yang keluar daripada bandan seseorang melalui analisa fizikal dan juga molekular. Seterusnya data akan dikumpulkan dan penyakit boleh diketahui selang beberapa masa kemudian.

Meskipun ciptaan ini telah diuji keatas 21 pesakit, namun penyelidik berkata ujian klinikal yang lebih besar perlu dijalankan bagi membuktikan keberkesanan tandas pintar ini.

“Semua orang menggunakan tandas, ia boleh dijadikan alat untuk mengesan penyakit”, kata Dr Gambhir.

Kamera yang digunakan dalam mangkuk tandas pula berfungsi untuk mengambil gambar bukaan lubang punggung, bertujuan bagi membezakan pemilik dan pengguna tandas pintar berkenaan.

“Kami tahu ia pelik namun cap pada punggung manusia adalah unik. Ia sama fungsinya seperti cap jari, boleh digunakan untuk membezakan pemilik dengan data peribadi mereka”, katanya lagi.

Rekaan tandas pintar ini juga telah diterbitkan dalam jurnal di Nature Biomedical Engineering.

kredit era