Teknik Membina Tabung Perkahwinan Sehingga RM26K Dengan Modal RM275. Ikut Sahaja Steps!

Ramai anak muda berangan-angan apabila berkahwin nanti mahukan majlis perkahwinan yang meriah dan ada kek tiga tingkat. Majlis persandingan juga mestilah hebat.Almaklum pengantin baru.

Seeloknya jangan begitu wahai anak muda. Ingatlah! Perkara paling penting dalam perkahwinan sebenarnya kehidupan selepas bergelar suami isteri. Perancangan selepas kahwin adalah lebih penting.

Sebelum berkahwin, anda perlu merancang tabung kewangan anda

Ada yang mengambil pembiayaan peribadi sehingga RM30K untuk majlis perkahwinan semata-mata. Alangkah ruginya kerana baru saja mahu bina hidup baru tetapi sudah mula dengan hutang. Untuk pengetahuan anda pinjaman RM30K itu boleh habis dalam masa seminggu sahaja.

Jadi apa yang anda boleh buat untuk persediaan itu?

CARA 1: MENYIMPAN SENDIRI

 1. Jika anda bergaji RM2000 dan masih bujang tetapi tidak mampu untuk menyimpan RM300 sebulan, memang anda bermasalah dalam pengurusan kewangan.
 2. Katakan anda simpan RM300 sebulan, setahun anda sudah menyimpan RM3600. Jika anda merancang untuk berkahwin dalam masa 3 tahun lagi anda sudahpun ada simpanan sebanyak RM10,800.
 3. Cukupkah dengan RM10,800 itu? Hantaran perkahwinanpun mungkin mencecah RM10,000. Baki RM 800 lagi mana cukup untuk buat belanja perkahwinan.

APA ANDA PERLU BUAT?

 1. Berbincanglah dengan bakal isteri anda. Anda cuma perlu berkongsi untuk menyimpan RM300 sorang. Selepas 3 tahun anda sudah mampu menjana RM21,600.

# Simpanan anda RM10,800.
# Simpanan bakal isteri anda juga RM10,800.
# Jumlah Besar: RM21,600.00

 1. Senang bukan? Asasnya adalah menyimpan. Pada masa itu anda masih lagi bujang boleh ikat perut sikit. Hidup kita biarlah dibawah daripada kemampuan. Kurangkan belanja yang bukan-bukan.
 2. Bincanglah baik-baik dengan bakal isteri anda. Terangkan padanya bahawa hutang untuk berkahwin akan menyusahkan anda berdua nanti. Kerana selepas berkahwin banyak wang diperlukan. Anda perlu rumah atau rumah sewa. Bila ada rumah anda mahukan perabut dan barangan lain. Kenderaan mungkin daripada motosikal anada perlukan kerera.
 3. Hidup selepas berkahwin lebih besar cabarannya tambahan selepas itu anda akan menimang cahayamata mungkin.
 4. Mahukah anda dapatkan bajet perkahwinan sehingga RM26K dengan simpanan bulanan serendah RM275? Teruskan membaca artikel ini.
Artikel Berkaitan   “Dia Memang Tak Ingat Akhirat ”Hancur Hati Suami Bila Merakam Video Istri Sedang Bersama Lelaki Lain Dalam Kereta

CARA 2: PEMBIAYAAN ASB

 1. Buat pinjaman ASB sebanyak RM50K dengan ansuran bulanan sebanyak RM275 bagi tempoh pembiayaan 30 tahun tanpa takaful pembiayaan ASB.
 2. Bila dapat dividen tahunan anda hendaklah terus menyimpan. Jangan gunakan dividen tersebut. Anggara dividen tahunan ASB adalah 6.75%. Dividen dibiarkan compounding.
 3. Bayar berterusan ansuran bulanan RM275 dengan wang gaji sendiri selama 3 tahun. Selepas 3 tahun anda terus terminate pinjaman ASB anda. Anda akan dapat:

# Dividen kompounding: RM10,823
# Pulangan prinsipal: RM2251
# Jumlah kasar: RM13,074
# Jika anda bekerjasama dengan bakal isteri anda: RM13,074 X 2 = RM26,148.

 1. Tiga tahun menyimpan adan sudah ada simpanan sebanyak RM26K dengan modal RM275 setiap sorang. Mana lagi elok berbanding anda membuat pembiayaan peribadi dan perlu membayar balik sehingga 10 tahun?

Pinjaman ASB juga boleh dibuat melalui Maybank

ANDA RASA TIDAK CUKUP RM26K?

 1. Buat Pinjaman ASB sebanyak RM100K. Anggaran bayaran bulanan adalah RM550. Selepas 3 tahun pulangannya adalah dua kali ganda iaitu RM 26,148 atau jika berdua ianya melebihi RM50k. Lumayan kan? Anda juga nak buat majlis kahwin agak mewah, jadi kena menyimpan lebih sedikit.
 2. Anda kena faham bahawa pinjaman ASB, kadar keuntungan bank adalah berbeza dengan pembiayaan peribadi. Anda langsung tidak terbeban sepertimana pembiayaan peribadi.
 3. Melalui pembiayaan ASB juga anda akan dapat:

# Rekod CCRIS yang cantik
# Deposit rumah jika ada lebihan
# Deposit kereta jika ada lebihan
# Lebihan tunai
# Kebolehpercayaan pihak bank

 1. Ini hanyalah perkongsian idea, anda sendiri harus memahami konsepnya. Berapa jumlah, berapa lama anda yang kena pastikan dan berbincanglah dengan bakal pasangan anda. Pelan dan tindakan adalah tidak sama.

PESANAN / NASIHAT

Jangan buat pembiayaan peribadi untuk majlis perkahwinan. Buatlah majlis yang sederhana. Sekali anda ambil pembiayaan peribadi, skor untuk pembiayaan perumahan sudah menurun.

Artikel Berkaitan   Musim-Musim Nak Gaji Ni Ramai Orang Yang Terus Beli Barang Yang Mana Ia Tidak Penting. Baca Ini Cara Urus Wang Anda

MORAL

Mungkin anda bercinta dengan pasangan anda sejak di universiti lagi atau semasa sekolah menengah. Jadi selepas 5 tahun bekerja, tidak kah anda terfikir untuk membuat tabung perkahwinan. Jangan mengharapkan ibubapa lagi.

Sumber: Amir Syahir