Tertud0h Kes Smun Yamaha YSuku Tak Mampu Bayar Ikat Jamin Dan Ini Yang Terjadi Kepadanya

Terkini, lelaki yang cuba meny4mun motosikal Yamaha Y15 milik penghantar makanan Grab Food, di Phileo Damansara, yang video itu tular di media sosial didakwa di Mahk4mah Maji$tret Petaling Jaya, hari ini, atas dua tudvhan menced3rakan mang$a dan cuba mer0mp4k motosikal milik lelaki itu.

Abu Bakar Subianto, 33, yang juga subkontraktor itu mengaku tidak bers4lah sebaik kedua-dua pertudvhan terhadapnya dibacakan di hadapan Maji$tret M Bharat.

Mengikut pertudvhan pertama, dia bersama seorang lagi yang masih bebas dengan sengaja menyebabkan keced3raan dengan memuk0l Muhammad Amirul Adli Mohd Saharudin, 22, pada bahagian muka dan badan menggunakan ‘fork lock’ (pengunci kenderaan).

Mengikut pertudvhan kedua, dia bersama seorang lagi yang masih bebas didapati cuba mer0mp4k motosikal Yamaha Y15 milik mang$a.

Kedua-dua kesal4han itu dilakukan di pintu hadapan Bangunan Phileo Damansara 2, Petaling Jaya, jam 2.53 petang, 9 Ogos lalu.

Pertudvhan pertama ke atasnya dikemukakan mengikut Sek$yen 324 Kanun Kesek$aan yang memperuntukkan p3njara maksimum 10 tahun atau denda atau mana-mana daripada hukvman itu.

Bagi pertudvhan kedua, dia boleh dihukum mengikut Sek$yen 393 Kanun Kesek$aan yang memperuntukkan p3njara tujuh tahun dan denda.

Terdahulu, Timbalan Pend4kwa Raya Hakim Amir Abdul Hamid menawarkan jaminan RM8,000 dengan seorang penj4min dan syarat tambahan tidak mendekati mang$a.

Tertudvh yang diwakili peguam Datuk Suraj Singh memohon jaminan dikurangkan atas alasan anak guamnya sudah berkahwin dan mempunyai anak berusia 12 tahun.

Mahk4mah membenarkan tertudvh diikat j4min RM6,000 dengan seorang penj4min selain syarat tambahan tidak mendekati mang$a.

Selain itu, mahk4mah menetapkan 26 September depan sebagai sebutan semula kes.

Tertudvh yang tidak membayar jaminan ditahan rem4n di P3njara Sungai Buloh.

Artikel Berkaitan   Lelaki tempuh perjalanan 2,400 km untuk beri kejutan sempena birthday, tetapi kekasihnya curang bersama lelaki lain di depan mata

Harian Metro sebelum ini melaporkan penghantar makanan Grab Food ced3ra selepas bergelvt dengan dua penj3nayah yang cuba meny4mun Yamaha Y15 berhampiran Phileo Damansara, jam 2.53 petang.

Ketika kejadian, mang$a berusia 22 tahun dalam perjalanan menghantar makanan kepada pelanggan di Phileo Damansara 2.

Mang$a bergelut dengan dua penj3nayah berkenaan sebelum dua su$p3k terbabit melarikan diri apabila mang$a bertindak mel4wan.

Sehingga kini p0lis masih memburu seorang lagi su$p3k yang terbabit dalam kej4dian itu.