Tiba-Tiba Habuk Turun Macam SaIji Dan Langit Bertukar Warna Oren PadahaI Baru PukuI 2 Petang

Kjadian Iangit bertukar menjadi merah sekitar pukul 12 – 2 tengahari di Jambi sejak 2 hari lalu menjadi perbualan hangat warganet. Pelajar Malaysia yang menuntut di sana turut berkongsi pengalaman mereka.

“ Semalam, Iangit berwarna oren macam nak masuk waktu Maghrib. Namun, hakikatnya baru saja jam 2 petang.

“ Malah, kami tidur pun tak lena kerana tidak selesa akibat jrebu masuk ke dalam rumah dan menyebabkan kami sukar bernfas,” kata Muhammad Fikri Badrudin, 22.

Dia adalah warga Malaysia yang juga penuntut tahun akhir jurusan Syariah Hukum Keluarga di Universitas Islam Negeri Sulthan Thaha Saifuddin Jambi, Kota Jambi, Indonesia.

Menceritakan lanjut mengenai keadaan di sana, Muhammad Fikri berkata, keadaan jrebu di tempat belajarnya itu semakin burvk sejak dua minggu lalu.

“ Debu dan habuk yang berterbangan turun macam salji. Baju yang dibasuh dan di sidai di luar dipenuhi dengan habuk.

“ Nak keluar rumah pun tak boleh. Sekiranya, kami keluar pun sama ada untuk pergi kuliah atau beli bahan makanan untuk masak saja. Itu pun pakai topeng namun masih terhidu bau asap.

“ Kami (penuntut Malaysia di Jambi, Indonesia) sudah tiga hari berturut-turut melakukan solat hajat sejak Jumaat lalu di tempat masing-masing sebagai usaha untuk mengatasi masaIah jrebu,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, hari ini.

Terdahulu, Muhammad Fikri memuat naik status dan beberapa video di laman Twitternya, meminta supaya orang ramai mendoakan kesihatan penuntut Malaysia di Jambi Indonesia berikutan udara di sana semakin tercmar.

Katanya, kuliah di universitinya itu turut dibatalkan sehingga hari ini bermula Jumaat lalu, namun pensyarah memberi tugasan untuk menggantikan jam belajar.

Artikel Berkaitan   Rajin Mengemas Tapi Masih Ada Lipas? Trylah 8 Cara Halau Lipas Ni

Dalam pada itu, penuntut tahun akhir jurusan Syariah Perbandingan Mazhab di universiti yang sama, Syed Mohsein Al-Yahya, 28 berkata, bacaan Indeks Pencmaran Udara (IPU) di sana semakin burvk dari hari ke hari.

Menurutnya, Jambi adalah antara kawasan yang mencatatkan IPU tertinggi di kawasan Sumatera, Indonesia.

“ Semalam, bacaan di Kota Jambi mencecah 638 berbanding kelmarin dengan IPU 530. Di sini, ada lebih kurang 112 pelajar dan segelintir daripadanya sudah pulang berikutan tidak tahan dengan keadaan jrebu di sini,” katanya.

Sementara itu, EXCO Persatuan Kebangsaan Pelajar-pelajar Malaysia di Indonesia (PKPMI) cawangan Jambi, Raja Nur Izwan Raja Abdul Rahman berkata, peningkatan bacaan IPU di kawasan terbabit meningkat sangat mendadak sejak beberapa hari ini.

“ Kami sudah meminta agar penuntut di Malaysia di Jambi untuk melaporkan segera kepada pihak PKPMI dengan segera sekiranya mereka mengaIami masaIah kesihatan seperti demam panas dan seumpamanya.

“ Selain itu, kami akan terus membekalkan topeng muka N95 kepada semua ahli PKPMI di Jambu selain menggalakkan penuntut di sini untuk tidak keluar daripada rumah dengan cuaca (jrebu) sebegini,” katanya.