Tidak Lagi Bergelar Menteri Agama, Ini Kata Kata Sayu Mujahid ‘Sy Hanya Merayu Kepada Yang Maha Mendengar’

Susulan perlet4kan jwatan Tun M sebagai perd4na mnteri, Ketua Ketua Setiausaha Negara Mohd Zuki Ali memaklumkan Yang di-Pertuan Ag0ng Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah telah memperkenankan untuk membatalkan pelantikan mnteri-mnteri PH.


” Ia sebagaimana yang dipervntukkan dalam Perkara 43(5) Perlembagaan Persekutuan pada 24 Februari 2020 selaras dengan peletakan jawatan perdana menteri.”

Sebaik perkara tersebut disahkan, beberapa orang menteri memuatnaik status di laman s0sial masing-masing bagi berk0ngsi luahan dan tugas terakhlr sebagai mnteri.

Sementara itu, (bekas) Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof turut meluahkan kata-kata beliau. Berikut luahan Mujahid;

Ada yang hantar mesej peribadi mendoakan saya. Saya ucapkan terima kasih atas ingatan.

Dinamika p0litik di dunia yang serba tidak ketentuan adalah hakikat yang perlu diurus bukan disalahkan.

Kami dari PH terlantik atas mandat rakyat. Sepanjang dua tahun tiada henti fitnah dan pemb0h0ngan bernuansa kaum dan agama sempit dimainkan.

Angg0ta p0st-cab mengenali saya melalui sikap dan keputusan pentadbiran yang dibuat. Tiada k0mpr0mi pada budaya ketaksuban dan kejumudan dalam pimpinan saya termasuk kipas-mengipas.

Saya hanya menuntut dsar Rahmatan Lil Alamin (RLA) difahami sebagai ikatan anda dengan keplmpinan saya. Ada yang terkilan dengan keputusan saya tetapi ia bukan kerana peribadi. Saya tak pernah ambil hati terhadap sesiapa atau niat menyakitkan hati sesiapa.

Hanya saya terkilan, damsar RLA belum masak sepenuhnya untuk dimanfaati oleh rakyat Malaysia. Saya hanya berkecil hati jika sesuatu yang baik tak dapat saya penuhi.

Dari sudut p0litlk, ia belum berakhir kerana kegagalan kudeta hari Ahad sepatutnya membawa per0mpak mandat rakyat hari Isnin kelmarin sebagai kerajaan k0n0nnya.

Alhamdulilah kami terus akan menyelamatkan dan mempertahankan mandat rakyat. Saya ingin ingatkan alam ketidaktentuan boleh jadi macam-macam tetapi kami sedang menguruskannya.

Orang bertanya saya: Tak sedih kah? Saya jawab kenapa perlu bersedih di hadapan per0mpak mandat rakyat, saya perlu beri jaminan dengan tenang kepada rakyat: “Kami bersama mandat rakyat dan rakyat perlu t0lak gol0ngan pintu belakang!”

Teringat sifu p0litik saya memetik kata-kata semangat dari seseorang: “Jangan salahkan musuh kerana menjatuhkan kamu kerana itu kerja mereka, salahkan diri sendiri kenapa anda tidak bangun dan bangkit!”

Pentadbiran Islam perlu terus kekal dinamik dan pr0gresif kerana itu adalah tuntutan syarlat kita. Saya hanya membekalkan alat pent4dbiran semata-mata. Terima kasih sekali lagi kerana bersama menjayakan. Pencapaian tidak boleh dipdam walaupun ada yang tidak menyukainya.

Saya menulis pada angg0ta p0st-cab hanya kerana ar4han Yang di-Pertuan Ag0ng melalui ketua seti4usaha negara bahawa jwatan mnteri dan timb4lan sudah dibtalkan dalam masa interlm ini, bukan kerana sedlh jauh sekali mer4yu. Saya hanya meryu kepada Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

Saya yang telah menjalankan tug4s.

DR MUJAHID YUSOF RAWA ialah bek4s mnteri agama.

Sumber : DedahMedia