Tips Berkesan Nak Rambut Tak Beruban Dengan Mengamalkan Daun Kari Dalam Masakan Harian

Hampir setiap rumah di Malaysia ada tanam pokok daun kari. Selain banyak digunakan untuk memasak, tak ramai tahu khasiat daun kari buat mak ayah kita di kampung. Baca selanjutnya.


DAUN KARI BOLEH UBAN RAMBUT

Uban pada kepala memang menjadi satu hal yang sukar dikawal. Bukan sekadar masalah penuaan semata-mata, uban mula timbul disebabkan oleh masalah lain. Antaranya adalah ketidakseimbangan pada diet harian kita.

Sudahnya uban mula menampakkan dirinya di celah helaian rambut. Gatal usah cakaplah. Siapa ada uban mesti tahu rasa gatal terlampaunya. Rasa nak cabut cepat!

Tapi tahu tak uban boleh diubati dengan daun kari je? Tak hanya uban, malah daun kari yang kita selalu gunakan dalam menaikkan aroma menu berkari ini rupanya baik dalam penjagaan dan perawatan rambut.

Hilangkan Masalah Uban

Bahan-bahan:

  1. Daun kari
  2. Minyak kelapa

Caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
  2. Masukkan daun kari yang sudah dipisahkan dari tangkainya.
  3. Biarkan sekejap dan angkat.
  4. Kacau dan leceknya menggunakan sudu dan letakkan pada kawasan beruban.
  5. Biarkan selama 1 jam dan bungkus kepala dengan tuala atau kain bersih.
  6. Cuci dengan air bersih.

Laporan Boldsky, daun kari yang mempunyai khasiat vitamin B membantu mengembalikan nutrisi dan warna pada rambut. Malah juga menguatkan akar rambut.

2 Kelebihan Daun Kari Pada Rambut

  1. Tingkatkan Pertumbuhan Rambut

Penggunakan daun kari secara teratur dapat membantu meningkatkan pertumbuhan dan juga memperkuatkan akar rambut. Ambil beberapa daun kari, keringkan dan tumbuk halus. Campurkan bersama yogurt dan sapukan pada rambut.

  1. Tonik Rambut

Daun kari juga bekerja sebagai tonik rambut kerana mampu menjaga kulit kepala agar sentiasa lembap dan bernutrusi. Ambil segenggam daun kari, didihkan bersama 2 hingga 3 senduk minyak kelapa dan letakkan pada rambut.

Apa lagi ? Boleh la cuba tip daun kari cegah uban ni dan buatkan untuk mak ayah kita tu. Boleh? Jangan lupa untuk SHARE ye. Terima kasih.

Sumber: Keluarga