Ular sawa gergasi ditemui di Pasar Payang, Kuala Terengganu?

Ular sawa gergasi ditemui di Pasar Payang?

KUALA TERENGGANU 20 Disember-Seekor ular sawa gergasi sepanjang 10 meter ditemui ketika kerja gotong royong dijalankan di Pasar Payang, Kuala Terengganu, semalam.

Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Haji Amzad Hashim berkata, beliau dimaklumkan tentang penemuan itu oleh sekumpulan peniaga yang terlibat dengan program gotong royong di pasar berkenaan.

“Saya terkejut apabila diceritakan tentang seekor ular sawa yang besar (boleh menelan seekor kambing) oleh sekumpulan peniaga yang melakukan kerja gotong royong itu.

“Ular berkenaan berjaya ditangkap oleh anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) setelah dihubungi oleh peniaga-peniaga kerana takut ular sawa tersebut membahayakan nyawa orang ramai,”katanya.

Beliau berkata demikian kepada Urusetia Penerangan Darul Iman (UPDI) ketika ditemu ramah di Pejabat Khidamat Masyarakat Parlimen Kuala Terengganu.

Turut hadir sama ialah Pengerusi Persatuan Penjaja, Haji Zakaria.

Program gotong royong itu dijalankan selama dua hari bermula 19 hingga 20 Disember 2018 turut mendapat kerjasama dari Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT)yang menyediakan peralatan dan tempat pengumpulan sampah bagi menyempurnakan kerja-kerja pembersihan.

Tambahnya, program gotong-royong ini merupakan antara program yang selari dengan dasar kerajaan negeri, iaitu ‘Terengganu Bersih’ lebih-lebih lagi tempat yang menjadi tumpuan pelancong.

Oleh: Syed Kamal / https://mforum1.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1138339&extra=

UPDATE:

Bomba nafi tangkap ular sawa gergasi di Pasar Payang

KUALA TERENGGANU – Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Balai Jalan Kota menafikan berita mengenai seekor ‘ular sawa gergasi’ yang ditangkap di Pasar Besar Kedai Payang sehingga menjadi tular di media sosial.

Sebaliknya mengesahkan ular sawa berkenaan hanya seberat 20 kilogram dan sepanjang tiga meter malah ia dianggap hanya ular bersaiz sederhana dan bukan ular gergasi seperti yang digembar-gemburkan.

Artikel Berkaitan   Inilah 5 Surah Dalam Al-Quran Yang Mempunyai Kelebihan Yang Baca Sekiranya Kita Membaca Walaupun Sedikit

Seorang anggota bomba dan penyelamat Jalan Kota, Sadong Awang berkata, dia terkejut apabila gambar ular yang menjadi tular di media sosial itu dikaitkan dengan kes tangkapan ular yang disertainya pada Rabu lalu.

“Ramai kenalan yang bertanyakan mengenai ular sawa yang ditangkap itu, memang kami yang menangkap ular sawa itu tetapi ia tidak sebesar yang digambarkan.

“Ular sawa itu hanya seberat 20 kilogram dan sepanjang tiga meter, bagi kami ia hanya ular yang bersaiz sederhana,” katanya.

Sadong berkata, ketika operasi, ular sawa itu ditangkap dan terus dimasukkan ke dalam guni sebelum dilepaskan semula ke hutan yang jauh daripada penempatan penduduk.

Sementara itu, Ketua Balai JBPM Balai Jalan Kota, Penolong Kanan Penguasa Bomba (PKPgB) Abdullah Zawawi berkata, pihaknya menerima aduan berkaitan ular sawa itu pada 8.30 pagi Rabu.

“Tiga anggota ditugaskan untuk menangkap reptilia itu dan mengambil masa selama lima minit,” katanya.

Seorang peniaga pasar terbabit, Rozali Mohd Amin, 55, berkata, ular sawa itu ditangkap di tepi gerai bawangnya dan ia tidak sebesar yang digambarkan dan menjadi tular.

Menurutnya, ular sawa memang kerap ditangkap di pasar terbabit dan ia tidak pelik kerana pasar terletak di tepi Sungai Terengganu.

“Sepanjang berniaga di sini, tidak pernah berlaku kes ular sawa menyerang pelanggan atau peniaga.

“Saya berharap masyarakat lebih prihatin dalam menyebarkan sesuatu maklumat atau kejadian yang berlaku di pasar payang kerana laporan yang silap akan memberi kesan negatif kepada peniaga,” katanya.

Razali berkata, peniaga sentiasa memastikan kawasan perniagaan selamat dikunjungi malah program Gotong-Royong Pembersihan Pasar Besar Kedai Payang dijalankan sekali sebulan.

Sebelum ini, penduduk di Kuala Terengganu gempar dengan laporan media sosial menyebut seekor ular sawa bersaiz gergasi ditemui di Pasar Besar Kedai Payang – Sinar Harian