(Video) ‘Saya bohong, biar saya cium kaki ibu’ – Pengasuh mengaku letak ubat tidur dalam botol susu baby

Baru tiga bulan berkhidmat sebagai pengasuh di rumah majikan, namun wanita ini tergamak mengkhianati kepercayaan majikannya dengan melakukan perkara yang tidak sepatutnya.

Pasangan Vierza dan suaminya, mengupah Ju sebagai pengasuh kepada anak-anak mereka dan sebagai majikan, sudah semestinya ada beberapa peraturan yang harus dipatuhi oleh pengasuh berkenaan. Malangnya, pengasuh itu mula mengkhianati kepercayaan majikannya.

“…baru tiga bulan bekerja dengan saya. Awal ketika saya berpantang, saya sangat suka dengan dia yang boleh menjaga anak-anak saya sampai anak pertama saya sangat rapat dengan dia. Di mata saya dan suami, dia sangat sempurna.

“Saya dan suami bekerja, keluar dari rumah jam 5 pagi dan pulang pada jam 9 malam. Namun dua tiga minggu kebelakangan ini, anak kami, Great, selalu tidur awal dan saya tidak curiga. Tetapi lama-kelamaan saya fikir, kenapa Great tak ada bangun minta susu? Pampersnya juga kering, saya bimbang dia dehidrasi.

“Saya cuba bangunkan dia tetapi dia tak bangun. Saya fikir tiada apa-apa, mungkin perkara biasa sahaja.

“Sehinggalah saya menceritakan kepada rakan dan rakan memberitahu mungkin anak saya diberi ubat tidur yang membuatkan dia lena tak terbangun. Saya tidak menerima tuduhan itu tetapi malam kelmarin pengasuh kata dia tidak dapat bekerja pada petang itu.

“Saya tanya dia kenapa, dia kata tiada apa-apa, cuma beritahu dia takut melanggar peraturan yang telah ditetapkan oleh kami. Ini bukan kali pertama dia mengancam saya yang dia nak berhenti kerja. Setiap kali dia nak pinjam wang, saya bagi.

“Tapi tuhan baik, malam itu suami suruh saya bangunkan baby tetapi tak bangun-bangun walaupun dah ditepuk, dicium sampai diangkat-angkat.

“Saya buang susu yang dibuat oleh pengasuh dan terhidu bau anggur merah. Kemudian saya bandingan dengan susu yang dibuat oleh saya, ternyata baunya berbeza,” katanya.

Vierza kemudian menyoalsiasat pengasuh anaknya itu dan setelah didesak, akhirnya dia mengaku meletakkan ubat tidur dalam susu anak majikannya semenjak tiga hari yang lalu.

View this post on Instagram

Maaf banyak yang tanya kok bisa ? Ibu ini pendatang , dan baru 3bulan bekerja sama saya . Awal ketika saya masi cuti lahiran saya suka bgt ibu ini bisa ngebonding ke anak anak sampe anak pertama saya lengket bgt sama dia , pokoknya perfact dimata saya dan suami . Kami kerja berdua , kami berangkat jam 5 subuh pulang jam 9malam . 2-3minggu belakangan anak kami great selalu sudah tdr awalnya saya ga curiga , tp lama lama saya mikir kok great ga ada bangunnya minta susu pampersnya kering jg takut dihidrasi sy bangunin ga bangun tp karna pikir sy ga ada apa apa sy biasa aja . Sampe akhirnya konsul ketemen , dan temen blg yakin susunya ga di campur antimo itu bs bikin baby lu tdr . Sy tolak omongan itu tp kemarin malam ibu ini sorenya bilang sama saya di tlp bu saya bsk ga masuk kerja ya saya tanya knp dia cm blg gpp sy ga masuk selamaya alasanya takut ngelanggar peraturan bapak ibu . Karna ini bukan pertama kalinya dia ancem sy dengan mau resign setiap dia pinjam uang sy kasih ga sesuai yg dia minta pasti ada aja kelakuannya , papihnya anak anak negur dia ya begini kelakuannya . Tp tuhan baik , malam itu suami saya sy suruh bgnin baby kami tp ga bangun jg dr diciumin di tepok tepok sampe di angkat . Sy buang susu yg sisa si ibu ini buat eh gatau feeling ibu x ya pengen cium botolnya pas sy cium bau anggur merah dan sy bandingan sm susu yg saya buat baunya ya bau susu krn takut salah sy diemin dua susu itu agak lama ternyata bukan bau susu basi dan baunya memang beda .

A post shared by Vierza Belinna (@febevierza912) on

“Bu.. bu… Jangan main kasi saja bu, itu nyawa orang.. Siapa yang ajar bu buat begini?” soal suami Vierza.

Ju kemudian menunjukkan jumlah ubat tidur yang dimasukkan dalam botol susu anak majikannya.

“Kalau orang lain, tak ada banyak bicara, pasti diseret ke balai polis,” kata suami Vierza lagi.

Walaupun begitu, Vierza memilih untuk memaafkan pengasuh anaknya itu kerana memikirkan Ju yang masih mempunyai anak-anak kecil. Namun, Vierza memberi amaran kepada Ju agar tidak mengulangi lagi perbuatannya itu.

“Anak saya muntah terus setiap kali minum susu. Doktor kata perutnya penuh dengan gas dan dos ubat itu masih ‘bekerja’ dalam badan anak saya,” katanya.

Vierza berkata, apa yang berlaku itu membuka matanya agar tidak terlalu percaya kepada pengasuh. Dia tidak mahu menghukum Ju tetapi berserah kepada Tuhan untuk membalas perbuatannya itu.

View this post on Instagram

Kenapa di lepas gitu aja? Saya cuma kepikiran anak anaknya masih kecil juga dan perempuan . Saya ga mau jd batu sandungan buat berkatnya org ini , sy cuma kasih warning biar org ini sadar . Sy share ini semua juga bukan karna apa sy cm mau bagi apa yang saya alami agar lebih hati hati lg nitipin anak anak sama baby sister atau art sendiri . Kalo ditanya hancur hati ga ? Pasti . Karna anak sy harus muntah terus setiap minum susu dokter bilang lambungnya lg penuh sama gas , dan dosisnya pun masih bekerja di dalam tubuh anak saya . Tp yang buat sy bisa begini cuma karna saya percaya Tuhan yesus baik , ini kebuka bukan secara kebetulan tp waktunya tuhan untuk sy buka mata sm org ini . Bagian saya saat ini cuma bergumul untuk bs mengampuni pribadi lepas pribadi , urusan hukuman dll saya yakin tuhan punya pembalasannya sendiri karna sy tau betul membalas bukan Hak saya . Maaf sy ga bs balas DM satu satu tp sy bersyukur banyak yg respect sm kejadian ini . God bless temen temen yg sy kenal maupun baru dikenal . Semoga kejadian ini ga menimpa kalian 😊

A post shared by Vierza Belinna (@febevierza912) on

Dia juga menasihatkan ibu bapa di luar sana berhati-hati dan sentiasa peka dengan perubahan anak-anak yang dijaga oleh pengasuh.

Artikel Berkaitan   Rihana Petra Dedah Kehidupan Dia Selepas Kahwin, Melalui Wawancara Eksklusif Bersama Suami