7 Tanda Kanseer Serviiks Yang Jarang Disedari Oleh Wanita, Jangan Sampai Terlambat!…

Penyαkit yαng timbul di serviks αtαu pangkal rαhim, telah  menjαdi mαsαlαh yαng sαngαt serius bαgi wαnitα. Kehαdirαn penyαkit ini sαngαt mengkhαwαtirkαn, tetαpi pertumbuhαn serviks dαpαt diprediksi dαn disembuhkαn jikα diketαhui sejαk awal.

HPV αtαu humαn pαpillomαvirus merupαkαn penyebαb pαling umum dαri penyαkit yαng timbul di serviks. Infeksi ini dαpαt menulαr secαrα seksuαl dαn muncul dαlαm bαnyαk jenis.

Penyαkit HPV dαpαt sembuh secαrα αlαmi αtαu dαpαt menyebαbkαn ekspαnsi sel αbnormαl yαng dαpαt menyebαbkαn kαnser serviks. Berikut 7 tαndα kαnser serviks yαng perlu Αndα αmαti seperti dipetik dαri Women’s heαlth:

Tanda-tanda Awal Kanser Serviks

1.Pendarahan yang tidak normal berlaku keluar dari faraj
Pendarahan yang tidak normal ini boleh berlaku diantara tempoh haid (contohnya pendarahan banyak semasa haid, atau tempoh haid terlalu lama), selepas melakukan hubungan seks, selepas menopaus, dan selepas membuat pemeriksaan pelvik. Pendarahan ini mungkin berlaku kerana terdapat kapilari yang baru wujud yang tidak normal pecah dan menyebabkan pendarahan.

2.Keluar cecair luar biasa melalui faraj

Antara tanda-tanda lain kanser serviks adalah apabila keluar cecair yang pucat, berair, mungkin berwarna coklat dan bercampur dengan darah keluar melalui faraj. Ditambah pula dengan lelehan cecair yang banyak, berbau dan  cecair yang keluar tidak tetap boleh menjadi petanda awal kanser serviks juga. Tapi harus dibezakan dengan cecair keputihan.

 

 

3.Berasa sakit ketika melakukan hubungan seks

Merasa sakit ketika melakukan hubungan seks juga merupakan salah satu tanda berlakunya kanser serviks. Kemungkinan kanser ini telah merebak ke seluruh tisu-tisu dan organ pembiakan. Dapatkan rawatan dengan doktor secepat mungkin.

4. Kesakitan pada pelvis

Artikel Berkaitan   Berapa Kali Dah Ingatkan! Wanita Jangan Minum Air Botol Dalam Kereta Kerana Ia Adalah Punca Anda Kena [email protected] Payudara

Sakit pada bahagian pelvis merupakan suatu benda yang biasa bagi kaum wanita sewaktu mengalami haid, akan tetapi, sekiranya kesakitan pelvis kerap berlaku, berlangsung dalam tempoh yang lama dan sering berlaku pada masa-masa yang luar biasa (contohnya pada tempoh tiada haid) ia boleh menjadi petanda awal kepada kanser serviks.

5.  Merasa sakit ketika membuang air kecil

Antara ketidakselesaan sewaktu membuang air kecil termasuklah merasa terbakar, rasa pedih atau sensasi yang ketat ketika membuang air kecil. Gejala ini berlaku kerana kanser telah merebak ke tisu yang berdekatan. Akan tetapi tanda-tanda ini juga boleh dikaitkan juga dengan masalah lain seperti jangkitan salur kencing, masalah pundi kencing, jangkitan yis atau penyakit kelamin.

6.Tempoh haid yang terlalu lama dan darah banyak keluar

Sekiranya tempoh haid terlalu lama dan darah banyak keluar tidak seperti sebelum ini, ia juga boleh menjadi petanda kepada kanser serviks. Adalah tidak normal sekiranya anda perlu menukar pad pada setiap 2 jam kerana darah yang keluar terlalu banyak. Akan tetapi pendarahan yang banyak ini juga boleh dikaitkan dengan masalah lain seperti masalah ketidakseimbangan hormon, fibroid, polip, endometriosis dam sebagainya.

7.Hilang kawalan pada pundi kencing

Apabila seseorang itu dah tak boleh kawal untuk membuang air kecil, ia boleh menjadi petanda utama kepada masalah kanser serviks. Kebiasaannya mereka tidak dapat menahan air kecil yang keluar dan air kecil nya keluar berserta dengan darah.  Ini kerana kanser tersebut telah merebak di luar kawasan setempat dan memberi kesan kepada pundi kencing atau bahagian-bahagian lain pada saluran kencing.

8.Kehilangan berat badan secara tiba-tiba

Apabila kanser mula menyerang badan kita, sistem imun dalam badan akan berkerja kuat untuk melawannya. Ketika ini badan akan menghasilkan protein kecil yang dikenali sebagai cytokines yang berkerja untuk memecahkan lemak dalam badan kita pada kadar yang tinggi dari biasa. Bila lemak dipecahkan, berat badan akan menurun dengan mendadak walaupun kita tidak berdiet ataupun bersenam.

Artikel Berkaitan   Betul Ke Ramai Kena Tipu Sebab Amalkan Air Detox? Inilah Kajian Yang Ramai Rakyat Malaysia Tidak Tahu

9.Selalu keletihan

Walaupun telah berehat pada kadar masa yang lama, pesakit kanser serviks tetap merasa keletihan kerana pada waktu ini sel darah merah akan digantikan dengan sel darah putih untuk melawan sel-sel kanser. Kekurangan sel darah merah boleh menyebabkan anemia yang membawa kepada keletihan dan tidak bertenaga sehinggalah menyebabkan kurang selera makan. Seterusnya menyebakan masalah kekurangan oksigen.

10.Bengkak Dan Sakit Pada Kaki

Apabila kanser mula merebak, ia akan menghalang aliran darah dan menyebabkan pembengkakkan pada kaki. Akan tetapi bukan bermaksud apabila anda mengalami sakit kaki, anda terus dikaitkan dengan masalah kanser serviks, tetapi harus disertakan tanda-tanda awal yang lain seperti diatas.Sumber : insehat, miazain dan olahan ktj.today

 

Sudah Baca, Klik Like Dan Komen Dibawah Jika Tulisan Ini Bermanfaat. TQ – IslamItuIndah