Cara Yang Betul Nak Berpisah Dengan Imam Semasa Solat, Ramai Yang Terkeliru

Tiada lafaz niat yang khusus untuk berpisah daripada imam. Makmum boleh niat dalam hati apabila ingin berpisah daripada imam.

Kebiasaannya, tindakan berpisah daripada imam ini diambil apabila imam melakukan kesalahan yang besar dalam solat yang melibatkan rukun seperti tertinggal atau terlebih bilangan rakaat solat.

Walau bagaimanapun, terlebih dahulu jemaah yang berada berdekatan dengan imam perlu menegur dengan menyebut Subhanallah (bagi imam lelaki) dan menepuk belakang tangan sendiri supaya didengari oleh imam (bagi imam perempuan).

Jika imam menyedarinya lalu mengerjakan rukun yang tertinggal, maka makmum wajib mengikutnya. Jika imam masih melakukan kesalahan tersebut barulah makmum diwajibkan berpisah daripada imam.

Manakala dalam hal sunat, ada beberapa keadaan yang perlu difahami.

Pertama, jika imam dan makmum tertinggal perbuatan sunat dan telah bergerak melakukan rukun seterusnya (contoh: telah sujud dan tidak membaca Qunut), maka tidak perlu lagi kembali melakukannya.

Kedua, jika imam dan makmum tertinggal perbuatan sunat dan teringat sebelum melakukan rukun seterusnya maka boleh mengulangi perbuatan sunat semula.

Sumber: tzkrh.com