Jepun Kini Mempunyai Masjid Bergerak Untuk Sukan Olimpik Tahun 2020

Mencari ruang sembahyang semasa anda dalam perjalanan boleh menjadi sesuatu yang sukar. Kebanyakannya, kita akan bersembahyang di mana saja selagi ia bersih dan tidak ada terlalu banyak orang yang berjalan-jalan. Tetapi Jepun baru sahaja memudahkan para pelancong Islam.

Sebuah syarikat Jepun telah mencipta sebuah masjid bergerak yang diumumkan awal tahun lepas dan tujuannya? Untuk menjadikan pelawat Islam merasa selesa. Juga, dengan Sukan Olimpik di Tokyo tahun 2020 menghampiri, masjid ini akan membantu menyediakan lebih banyak ruang sembahyang untuk umat Islam!

Masjid bergerak mungkin kelihatan seperti trak lain tetapi ia boleh berkembang dan ia juga mempunyai pintu masuk dengan tangga menuju ruang sembahyang. Selain itu, terdapat juga kawasan paip untuk anda melakukan wudhu. Ia boleh menampung sehingga 50 orang.

Bahagian yang terbaik adalah ia boleh melakukan perjalanan ke tempat-tempat Olimpik yang berlainan supaya umat Islam boleh mempunyai tempat untuk bersembahyang ketika mereka pergi untuk acara-acara.

Sekarang, belum ada berita mengenai masjid bergerak akan beralih atau berapa banyak akan ada tetapi kini diletakkan di Stadium Toyota di Toyota City, berhampiran Nagoya.

Selain Olimpik, syarikat itu juga berharap ia akan digunakan untuk acara sukan Jepun atau antarabangsa yang lain. Jadi pada masa akan datang, anda mungkin melihatnya di tempat lain di dunia. Tetapi untuk sekarang, jika anda menuju ke Tokyo untuk menonton Sukan Olimpik, anda tidak perlu risau tentang mencari tempat untuk bersembahyang! Dan untuk anda yang tidak bercadang untuk pergi ke Sukan Olimpik Tokyo 2020, mungkin sekarang anda perlu.

Sumber : Have Halal Will Travel

Artikel Berkaitan   3 Tanda Kita Dikasihi Allah SWT, Cuba Cek Jika Kita Ada Tanda-Tanda Ini