Pandangan Jadi Kosong Macam Zmbie, Wanita Dij4ngkiti C-I9 MuIa Cerita PengaIaman

” Tak ubah umpama perjalanan orang nak Zuhud, kena kurang makan, kurang tidur, tak boleh bercakap, hilang rasa diri dan yang ada hanya pandangan kosong macam Zombie”

Demikian pengakuan seorang pes4kit yang dij4ngkiti C0VlD-19 dikenali sebagai Kak Sha yang berasal dari Kuala Kurau, Perak yang kini masih dikuar4ntin di rumahnya.

Difahamkan Kak Sha sudah hampir 3 minggu dikuar4ntin dan keadaannya sekarang 80% InshaAllah sembuh.

Menurut beliau lagi antara kesan lain dirasai selepas dij4ngkiti virvs tersebut adalah rasa bahang panas dibelakang badan pada bahagian paru-paru nya.

Selain itu beliau juga tidak dapat tidur dan bila nak terlelap je terasa ny4wa putus dan j4ntung terh3nti, ada ketika terasa tercung4p-cung4p rasa macam lem4s air.

” Bukan itu sahaja saya juga hilang separuh deria bau dan rasa, hidung rasa tersumb4t macam seIesema tapi tak de hingvs. Batuk rasa nak tangg4l paru-paru tapi tiada kah4k keluar.

” Pandangan kosong, terasa diri telah hilang macam tak tau apa-apa. Paling s4kit ialah dibahagian dada paru-paru sebelah kanan dan segala organ sendi rasa s4kit.

” Setiap kali telan makanan atau minuman, terasa p3dih ketika memasuki rongga. Waktu itu suara saya jadi ser4k dan mulai hilang ditambah dengan rasa lap4r yang amat sangat.

” Ingatan sekejap kejap kosong.. terasa macam Zombie…” luah Kak Sha

Dalam pada itu, berikut adalah petua untuk mengurangkan kesan j4ngkitan. Meskipun belum terbukti secara saintifik, namun berdasarkan pesanan mereka yang pernah dij4ngkiti C0VlD-19, mungkin sedikit sebanyak dapat membantu.

1) Makan Bubur Nasi; 2) Kurangkan Nasi, udang, sotong dan daging; 3) Jangan makan sos dan sebarang perisa; 4) Jangan minum ais atau makanan sejuk dari peti ais.

Artikel Berkaitan   Tips Untuk Elak Kereta Bahang Walaupun Dibiar Parking Waktu Panas Terik..

5) Kerap basuh hidung macam berwuduk supaya senang keluar kahak yang bersalut dirongga paru-paru; 6) Banyakkan zikir dan selawat
7) Jangan mandi malam; 8) Elak makan Maggi atau Mee Kuning sebab virvs cepat aktif.

Resipi air rawatan

1) Air Halia Madu

Ambil seketul halia, cuci bersih, buang kulit dan hiris nipis, kemudian rebus dengan air bersih 1.5 liter selama 30minit. Bila air rebusan itu suam, boleh minum dalam 100ml dan ditambah sedikit madu.

2) Air Herba

Bahan-bahannya:
3 helai daun salam, 3 helai daun pandan, 1 buku halia sebesar ibu jari, 1 buku kunyit sebesar ibu jari, 1/2 inci temu lawak

1 sudu biji ketumbar, 1 batang kulit kayu manis, 3 biji buah pelaga, 3 batang serai

Caranya: Rebus semua bahan dengan 1.5 liter air bersih selama 30minit. Dan bila suam minum dalam 100ml dengan ditambah sedikit madu lebah. Untuk Pencegahan minum awal pagi sebelum makan ketika perut kosong dan untuk rawatan minum 3 kali sehari.

Kesimpulannya

Semuanya dengan izin Allah SWT. Semuga kita semua dilindungi oleh Allah SWT dan kita ucapkan terima kasih atas kesudian kak Sha berkongsi pengalaman dan kita semua doakan agar kak Sha segera sembuh.

Agar kita mendapat menafaat daripada pengkongsian ini.

Sumber : Tular