Ramai Tidak Ambil Peduli, Inilah Akibat Sekiranya Anda Sering Pakai Seluar Jean Skinny

Tak dinafikan memang ramai yang suka pakai seluar ketat tak kisah lah perempuan atau lelaki, terutamanya skinny jeans. Skinny jeans buat si pemakai nampak lebih kurus dan tinggi tetapi menurut doktor pakar, ada bahayanya jika terlalu kerap dan suka memakai seluar ketat.

Si pemakai akan terdedah kepada masalah kerosakan saraf dan sendi terutama pada bahagian pinggul dan pinggang. Bila kita pakai seluar yang ketat, pergerakan sendi di bahagian bawah akan jadi terhad terutama di bahagian pinggang.

Tambah lagi, menurut Ketua Unit Fisioterapi, Jabatan Perkhidmatan Pemulihan Perubatan Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Zunaidah Abu Samah berkata, bahagian pelvis dan pinggul sipemakai seluar jenis ini juga akan jadi sangat sempit. Kesannya, si pemakai akan rasa kebas, terbakar, kesejukan, sakit mencucuk, sangat sensitif apabila tersentuh, selain rasa tidak selesa pada bahagian tepi peha.

Memetik hantaran dari portal Remaja, kesan-kesan daripada akibat memakai seluar ketat adalah seperti berikut:

Sumber: Wanista / Remaja

Artikel Berkaitan   Hidung Tersumbat Dan Sering Bersin Pada Waktu Pagi? Doktor Kini Temui Rawatan Semulajadi Paling Berkesan! Cubalah...