10 Petua Hilangkan Panau Dengan Berkesan Menggunkan Bahan Semulajadi..

Panau merupakan salah satu penyakit kulit yang merimaskan pandangan walaupun tidaklah menyakitkan tetapi kadang-kadang agak mengatalkan. Panau yang berpunca dari peluh dan badan yang kotor sememangnya memudahkan lagi jangkitan panau. Jadi persoalannya bagaimana cara mengubati dan mengatasi masalah panau kan?

Jangkitan ini boleh kelihatan di lapisan luar kulit seperti di muka, belakang badan, kulit kepala dan bahagian dada.

Panau tidak menyakitkan tetapi kulit yang berpanau akan terasa gatal, kemerahan dan bersisik bila digaru. Tompok-tompok panau yang bercantum akan lebih jelas kelihatan.

Individu yang kerap berpeluh dan kurang zat pemakanan akan lebih mudah terkena jangkitan kulat yang menyebabkan panau. Untuk anda yang mempunyai masalah panau, di bawah ini kami kongsikan beberapa cara untuk menghilangkan panau.

Berikut adalah 10 petua hilangkan panau dengan berkesan dan mudah di samping menjimatkan kos.

1.Daun pinang
Tumbuk daun pinang hingga lumat dan Sapukan pada bahagian kulit yang berpanau. Amalkan selalu.

2.Buah pinang
Ambil air perahan buah pinang dan Sapukan pada bahagian kulit yang berpanau. Amalkan selalu.

3.Daun belimbing
Tumbuk beberapa helai daun belimbing hingga lumat. Campurkan dengan sedikit asam jawa dan sedikit beras. Tempekkan pada bahagian yang berpanau. Amalkan setiap hari.

4.Daun kesum dan minyak tanah
 Campurkan secekak daun kesum dengan minyak tanah. Gosokkan pada bahagian kulit yang berpanau. Amalkan setiap hari.

5.Daun gelenggang
Tumbuk beberapa helai daun gelenggang hingga lumat. Sapukan pada bahagian kulit yang berpanau dan biarkan selama 15-20 minit. Bilas hingga bersih. Amalkan selalu.

6.Halia
Ambil halia sebesar ibu jari dan tumbuk hingga lumat. Tepekkan halia yang telah ditumbuk pada bahagian kulit yang berpanau. Biarkan selama 15-20 minit. Amalkan selalu.

Artikel Berkaitan   Doktor Ni Dedah 6 Langkah Untuk Elak Terkena Cirit Bila Makan Di Luar. #5 Ramai Tak Tahu.

7.Pucuk lada
Tenyehkan pucuk lada pada bahagian kulit yang bepanau. Amalkan selalu.

8.Bawang putih dan halia
Tumbuk 2 ulas bawang putih bersama sedikit halia. Sapukan pada bahagian kulit yang berpanau. Biarkan sehingga kering. Amalkan setiap hari.

9.Lengkuas
Tumbuk beberapa ketul lengkuas dan Ambil air perahannya. Sapu air lengkuas pada bahagian kulit yang berpanau. Sementara itu jangan makan makanan yang mengandungi lenkuas. Amalkan selalu.

10.Daun lengkuas
Tumbuk beberapa helai daun lengkuas dan Ambil air perahannya. Sapukan air perahan tersebut pada bahagian kulit yang berpanau. Sementara itu jangan makan makanan yang mengandungi lengkuas. Amalkan selalu.

Hebat kan dengan 10 petua hilangkan panau dengan berkesan hanya dengan mengunakan bahan-bahan semulajadi dari alam sekitar. Itulah nikmat dan rahsia khazanah alam sekitar yang tak terhingga pada kita. Semoga petua hilangkan panau ini dapat membantu anda. Selamat mencuba.

 

Sudah Baca, Klik Like Dan Komen Dibawah Jika Tulisan Ini Bermanfaat. TQ – IslamItuIndah