9 Tanda Awal Tubuh Anda Kekurangan Vitamin C, Jangan Ambil Mudah! Jom Cek Di Sini

Sebagai nutrien penting, vitamin C (asid askorbik) melindungi tubuh daripada kekurangan sistem imun. Tubuh memerlukan dos tetap vitamin C untuk pencegahan terhadap perkembangan penyakit umum dan masalah kesihatan yang serius.

Namun, kebanyakan orang tidak mendapat nutrien penting ini dengan secukupnya. Apabila badan kekurangan vitamin C, gejala-gejalanya dapat diketahui dalam banyak cara. Lihat beberapa tanda awal bahawa badan anda kekurangan vitamin C.

1. Gusi bengkak dan mudah berdarah

Jika badan anda kekurangan vitamin C, gusi anda cenderung membengkak, meradang, dan berdarah dengan mudah. Keadaan gusi anda juga boleh merosot. Vitamin C rendah telah dikaitkan dengan periodontitis, penyakit ini membawa kepada jangkitan gusi dan kerosakan yang boleh menyebabkan kehilangan gigi juga.

2. Hujung rambut kering dan berpecah

Sekiranya tahap vitamin C anda kurang daripada ideal maka akar rambut anda tidak akan dapat memberi faedah sebanyak yang anda perlukan. Oleh itu, anda mempunyai rambut kering dengan hujung berpecah. Tambahan pula, vitamin C membantu dalam pertumbuhan rambut yang lebih cepat, kerana ia membantu tubuh menyerap lebih banyak khasiat. Oleh itu, kekurangan vitamin C mungkin tidak hanya melambatkan pertumbuhan rambut, ia juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

3. Hidung berdarah

Jika anda mengalami hidung berdarah yang kerap, anda mungkin mempunyai tahap vitamin “C” yang tidak mencukupi dalam sistem anda. Hidung berdarah juga dikenali sebagai epistaxis, adalah salah satu daripada gejala skurvi, atau keadaan yang menonjolkan kekurangan asid askorbik dalam badan.

Nose Bleed

4. Kulit kemerahan, kering dan kasar

Kulit kering, kasar, dan merah juga adalah beberapa petunjuk bahawa tidak ada asid askorbik yang mencukupi dalam sistem anda. Tubuh anda memerlukan vitamin C untuk mensintesiskan kolagen kulit, jadi kulit anda tetap kelihatan merah jambu.

Artikel Berkaitan   Ramai Dah Muda-Mudi Pekak Telinga Gara-Gara Earphone! Ini Sebenarnya Cara Guna Earphone Untuk Elak Telinga Rosak

Kekurangan vitamin “C” mungkin juga membawa kepada perkembangan keadaan kulit yang disebut keratosis pilaris. Walaupun yang paling biasa di kalangan golongan muda, keadaan ini boleh berlaku pada usia apa pun. Ia dicirikan oleh patch kasar atau benjolan kecil yang muncul di paha, punggung, lengan atas, dan pipi.

5. Anggota badan mudah lebam

Kerana kapilari anda lemah tanpa vitamin C, mungkin mengakibatkan lebam segera – lebam juga mungkin menunjukkan keadaan kesihatan yang mendasari.

6. Parut anda lambat sembuh

Luka mungkin tidak cepat sembuh kerana anda tidak mempunyai cukup vitamin C yang membantu tisu penghubung mengikat dengan luka. “C” mempunyai peranan penting dalam pembaikan tisu – Ia juga boleh mencegah jangkitan luka.

7. Anda mempunyai sendi yang menyakitkan dan membengkak

Sendi yang membengkak dengan rasa sakit boleh meradang. Ini adalah perkara biasa bagi mereka yang mengalami arthritis rheumatoid. Orang yang mempunyai paras vitamin C yang rendah mempunyai risiko sebanyak tiga kali untuk mengembangkan penyakit ini berbanding mereka yang mempunyai pengambilan Vitamin C biasa.

8. Anda mudah terdedah kepada batuk dan selsema

Vitamin C membantu dengan pengeluaran sel darah putih yang menyerang virus dan bakteria. Ia juga antioksidan yang melindungi sel-sel anda dari jangkitan. Jika badan anda rendah “C”, anda mungkin terdedah kepada selesema biasa, dan anda lemah terhadap virus selesema atau jangkitan tekak.

9. Sentiasa terasa penat dan lemah

Kekurangan vitamin C telah terbukti mempunyai hubungan dengan psikologi juga. Kajian berasingan di pesakit hospital dan pelajar sekolah menengah dengan kegelisahan menunjukkan bahawa mood mereka menjadi lebih positif sebanyak 34 peratus selepas mengambil makanan tambahan vitamin C.

Artikel Berkaitan   (( Demi Rasa Kemanusiaan Tolong Sebarkan Info Penting Ini )) Inilah Tanaman Yang Mampu Hancurkan Sel Kanser Payudara Dalam Waktu Kurang Dari 16 Jam !!

Kami sarankan kepada anda untuk mengunjungi doktor anda dan dapatkan diagnosis untuk keadaan kesihatan anda.

Sumber: Bukanaku