Di Rumah Flat, Tiada Istilah Cop Parking Di Mana-Mana Premis, Denda RM2000 & Penjara 6 Bulan

Perbuatan cop parking antara “budaya” yang masih tebal bagi sesetengah individu atas alasan senang meletak kenderaan mereka. Adakalanya boleh menjadi gaduh akibat perbuatan suka-suka main cop parking ini kecualilah kalau petak itu dibeli secara terus dari majlis perbandaran.


Perbuatan cop parking ini bukan saja berlaku di premis perniagaan tetapi banyak rumah-rumah persendirian dan flat atas pelbagai alasan.

Tapi tahukah korang, tiada istilah main-main cop parking ini dan perbuatan ini sebenarnya SALAH SAMA SEKALI.

Tiada istilah cop parking ya. Boleh didenda RM2000 dan 6 bulan penjara bagi kesalahan pertama dan denda RM4000 bagi kesalahan kedua.Gambar hiasanBanyak pemilik rumah khususnya bagi flat dan apartment melakukan cop parking ini

Menurut info dikongsikan di fb Jabatan Pengangkutan Jalan semalam, perbuatan cop (letak kerusi/motor/kon/pasu bunga/ampaian baju, berdiri atas petak parking dan sebagainya) petak meletakkan kenderaan merupakan kesalahan dibawah Seksyen 50(3) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

SHARE UTK SIMPANAN

INFO:

“Jika mana-mana orang melainkan dengan kuasa yang sah, berada di atas mana-mana jalan atau di mana-mana tempat letak kereta bagi maksud mendesak mana-mana orang lain berkenaan dengan penjagaan atau pencucian sesuatu kenderaan motor, atau bagi maksud mengarahkan mana-mana pemandu sesuatu kenderaan motor berkenaan dengan meletakkan kereta di atas jalan atau di tempat itu, dia melakukan suatu kesalahan.”

Undang-undang ini juga boleh diguna pakai di semua kawasan sama ada ditempat awam mahupun di premis swasta termasuk pusat membeli-belah.

Hukuman bagi pesalah cop parking ditetapkan dibawah Seksyen 119 yang membawa penalti tidak lebih RM2 ribu atau penjara tidak lebih 6 bulan bagi kesalahan pertama dan denda sehingga RM4,000 atau penjara tidak lebih 12 bulan bagi kesalahan seterusnya.

Untuk aduan, hantar mesej dengan butiran melalui:

  1. Emel ke aduantrafik@jpj.gov.my
    http://www.wasap.my/60134498997/AduanJPJ

Sertakan butir pengadu (+no kp), lokasi, tarikh dan masa, no plat kernderaan, butiran kejadian.

Jom ikuti media sosial rasmi JPJ untuk perkembangan terkini.

#JPJMalaysia
#DigitalisasiKeArahIntegriti
#infoJPJ
#aduanJPJ
#soalanJPJ
#viralJPJ

Facebook: Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia
https://www.facebook.com/jabatanpengangkutanjalanmalaysia/

Twitter: JPJ_Malaysia
https://twitter.com/jpj_malaysia

Instagram: JPJMalaysia
https://www.instagram.com/jpjmalaysia

Youtube: JPJMalaysia
https://www.youtube.com/user/portaljpj