Aiskrim Daripada Bahan Kumbahan, Ramai Yang Kata Nampak Menyelerakan Dan Sedap

Aiskrim batang atau popsikel bukan sahaja sedap untuk dimakan ketika kebosanan, malah rupanya yang menyelerakan juga sudah cukup untuk membuat sesiapa sahaja terliur.

Kini aiskrim batang boleh dibuat di rumah sahaja dengan menggunakan acuannya dan ramai yang telah menghasilkan pelbagai jenis aiskrim dengan perisa yang unik dan rupa yang berwarna-warni.

Jadi tidak hairanlah apabila orang ramai melihat gambar aiskrim yang dihasilkan oleh beberapa orang pelajar dari National Taiwan University of Arts ini, ramai yang teringin untuk rasa aiskrim tersebut.

Popsikel-popsikel tersebut mungkin kelihatan seperti aiskrim yang dijual di trak-trak makanan artistik, tetapi satu gigitan boleh menyebabkan kita sangat sakit. Ini kerana ia sebenarnya diperbuat daripada sisa kumbahan yang terdapat di perairan yang tercemar di Taiwan.

“Nampak sangat cantik…”

Projek ‘Polluted Water Popsicles‘ adalah bertujuan untuk meningkatkan kesedaran mengenai pencemaran air yang semakin meningkat disebabkan pertumbuhan pesat ekonomi dan urbanisasi di negara itu.

“Bagi yang ungu 3…”

“Nampak penuh berperisa…”

Air diambil dari 100 sumber air yang berbeza di Taiwan dan ditukar menjadi popsikel bertoksik oleh 3 orang pelajar Hung I-chen, Guo Yi-hui, dan Cheng Yu-ti yang kemudiannya menggunakan resin poliester telus untuk mengukuhkan aiskrim itu agar ia dapat dipamerkan dan tidak cair.

“Ada antaranya yang nampak sedap…”

Kira-kira 90 peratus daripada air yang digunakan mengandungi sisa plastik seperti penutup botol dan pembungkus chopstick. Ia menjadi satu cara mudah tetapi berkesan untuk membuat orang ramai memikirkan tentang pencemaran air dari perspektif yang berbeza.

Artikel Berkaitan   Inilah Dosa Dianggap Kecil Dimata Masyarakat Tapi Bersamaan 36 Kali Berzina

kredit HCL