Daun Buah Ini Mampu Untuk Merawat Sakit Darah Tinggi, Siapa Sangka Ramai Yang Telah Minum Air Rebusannya

Tekanan darah tinggi merupakan ‘pem bu nuh senyap‘. Kira-kira 1 daripada 3 orang dewasa akan mengalami tekanan darah tinggi. Sistem peredaran darah di dalam badan membekalkan nutrien penting dan oksigen ke semua sel-sel dan organ-organ dalam badan kita. Ia juga penting untuk menyingkirkan bahan buangan dan karbon dioksida. Degupan jantung mewujudkan tekanan yang menolak darah melalui arteri dan vena anda. Apabila tekanan darah anda meningkat, kerosakan yang berlaku akan mengganggu sistem ini.


Tekanan darah tinggi menyebabkan jantung perlu bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke seluruh tubuh, seterusnya menyebabkan regangan pada dinding arteri yang diperbuat daripada otot separa fleksibel.

Sebelum membuat keputusan untuk mengambil ubat-ubatan yang mengandungi da dah di dalamnya bagi merawat tekanan darah tinggi dan penya kit-penya kit lain yang tidak diingini, cuba ubah gaya hidup anda dari segi pemakanan dan senaman selain daripada mencuba penawar semula jadi untuk tekanan darah tinggi di rumah.

Manfaat daun avokado untuk hipertensi kenyataannya banyak dipersoalkan oleh orang ramai. Hal sejenis itu kerana di Indonesia beberapa 30% penduduknya memikul derita penya kit darah tinggi atau desakan darah tinggi. darah tinggi bukan hanya dihidapi oleh kumpulan Adam saja, sesungguhnya hipertensi pada saat ini jadi banyak di de rita oleh golongan Udara juga. Beberapa besar hipertensi menyebabkan permasalahan pada mata, otak dan buah pinggang.

DAUN INI MAMPU MERAWAT DARAH TINGGI YANG RAMAI TAK TAHU

Satu diantara penyebabnya darah tinggi iaitu banyak mengambil makanan yang mempunyai kandungan garam sejumlah 5% / harinya (menurut pakar hipertensi Prof Dr dr Rully Roesli SpKK-KGH di Bandung, Jawa Barat).

Pada dasarnya standard kita mengambil garam mengikut tubuh Kesihatan Dunia (WHO) hanya sebanyak 5% saja per hari. Selain itu, gaya hidup yang kurang sihat, tidak kerap sukan, stress dan alcohol iaitu satu diantara mengakibatkan darah tinggi.

Daun avokado iaitu satu diantara tumbuhan herba yang mempunyai sifat anti hipertensi. Menurut kajian oleh Dra Azizahwati MS. Apt yang ditangani di UI (Kampus Indonesia) pada 2010 mengenai manfaat daun avokado untuk darah tinggi, menunjukkan  daun avokado ada sebatian flavonoid yang melakukan tindakan untuk mengatasi  darah tinggi. Menurut beliau sehingga kini dos yang yang selamat untuk digunakan sebagai ubat darah tinggi dan kolesterol iaitu 10 mg / kg berat badan dengan membubarkan ekstrak daun avokado menggunakan pelarut etanol 70%.

Penyelidikan juga ditangani kembali di Kampus Kristian Maranthaoleh Runy Abdullah di Bandung, Jawa Barat membuka kalau daun avokado boleh turunkan desakan darah pada lelaki melalui cara yang penting. Kajian yang sama juga ditangani oleh Monica Ariesta dari Kampus yang sama pada th. 2010 menujukan penurunan  yang sama pada wanita.

Daun avokadobukan sahaja sebagai ubat untuk mengatasi tekanan darah tinggi, juga mujarab sebagai ubat antihiperlipidemia. Hiperlipidemia iaitu keadaan di mana pada jalur pembuluh darah  tersumbat. Hal sejenis ini  kerana hiperlpidemia iaitu satu diantara penyebabnya serangan jantung yang terjadi kerana kolesterol mendap sebagai meyebabkan salur darah tersumbat. Hiperlipidemia dan tekanan darah tinggi yakni penya kit yang mengakibatkan kema ti an tertinggi ketika ini.

LANGKAH MENGGUNAKAN DAUN AVOKADO SEBAGAI UBAT DARAH TINGGI:

  1. Sediakanlah 4 atau 5 helai daun avokado. Lalu sila dicuci sehingga bersih
  2. Sediakan juga satu gelas air putih
  3. Sediakan juga gula batu secukupnya
  4. Sila didihkan air. Lalu masukkan daun avokado ke dalamnya
  5. Masukkan gula batu walau demikian jangan sampai sangat banyak. Gula batu bertindak untuk menghilagkan rasa pahit daun tersebut
  6. Kemudian Didihkanlah lebih kurang 3 minit. Lalu sila angkat dan sejukkan
  7. Tapis rebusan tadi ke gelas
  8. Minumlah melalui secara teratur sekali dalam sehari

Semoga membantu!

Sumber: aneka-resepnusantara

via SyifaInfo