Inilah 7 Makanan Untuk Mengawal Gula Penyebab Kencing Manis

Inilah 7 Makanan Untuk Mengawal Gula Penyebab Kencing Manis | Menurut penyelidikan, diet dan makanan yang sihat boleh membantu mengawal paras gula dalam darah, atau mencegah masalah gula tinggi dalam darah pada peringkat awal.


Ok hari ini saya nak kongsikan 7 makanan yang boleh di amalkan dalam diet harian kita untuk mengawal gula dalam darah kita supaya tidak terjebak dengan masalah kencing manis.

7 Makanan Mengawal Gula Dalam Darah

1-OATMEAL

Kaya dengan serat larut, oat adalah lebih perlahan untuk dihadam berbanding karbohidrat diproses. Dengan memakan oat anda akan melepaskan glukosa ke dalam aliran darah dengan lebih perlahan.

Dalam kajian pada tahun 2012 dari Universiti Karolinska Sweden, penyelidik mendapati bahawa dengan memakan empat hidangan bijirin setiap hari dapat mengurangkan risiko untuk terkena pre diabetes sebanyak 30 peratus.Penyelidikan lain menunjukkan bahawa jika anda makan bijirin penuh anda akan kurang menghadapi masalah keradangan. Secara tak langsung dapat mengurangkan kemungkinan masalah insulin, penyakit jantung, dan tekanan darah tinggi anda.

Strategi yang disokong sains ini boleh berfungsi untuk melawan masalah kencing manis.

2-CINNAMON (KAYU MANIS)

Kayu manis ini mengandungi sebatian yang dipanggil hydroxychalcone, yang boleh merangsang reseptor insulin pada sel-sel dan meningkatkan keupayaan tubuh anda untuk menyerap gula dalam darah.

Penyelidik dari University of California,Davis baru-baru ini mengkaji lapan kajian yang berbeza mengenai kayu manis dan melaporkan bahawa kira-kira setengah satu sudu teh sehari menurunkan kadar gula dalam darah dengan purata sembilan mata di kalangan orang yang menghidap diabetes.

Taburkan rempah wangi kayu manis ke atas oat atau tambah gulung kayu manis dengan secawan kopi mesti best.

3- ANGGUR

Memakan lebih banyak buah-buahan, terutamanya buah anggur, blueberries, dan epal, dikatakan dapat menurunkan risiko diabetes jenis 2, menurut kajian Harvard yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan British pada tahun 2013.

Orang yang makan sekurang-kurangnya dua hidangan setiap minggu dengan buah-buahan dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2 sebanyak 23 peratus berbanding orang yang makan kurang daripada satu hidangan buah-buahan sebulan.

Makan buah-buahan antara kunci yang patut diamalkan, walaupun para penyelidik mendapati bahawa minum jus buah-buahan dapat meningkatkan risiko diabetes sebanyak 21 peratus.

4-OLIVE OIL @ MINYAK ZAITUN

Minyak zaitun ini kaya dengan lemak tanpa monounsaturated (MUFAs), yang boleh meningkatkan kepekaan insulin. Satu kajian di Sepanyol mendapati bahawa orang yang makan banyak lemak baik pada waktu pagi mempunyai sensitiviti insulin yang lebih baik sepanjang hari berbanding mereka yang makan pagi kaya dengan lemak degil atau karbohidrat.

MUFA juga boleh membantu mengurangkan lemak perut, yang boleh menyumbang kepada keradangan dan meningkatkan risiko diabetes jenis 2.

5-BEANS @ KACANG

Kekacang kecil ini antara pukulan kuat untuk pesakit kencing manis, dengan kombinasi pemakanan karbohidrat berkualiti tinggi, protein tanpa lemak, dan serat larut yang membantu menstabilkan tahap gula dalam darah.

Kajian Archives of Internal Medicine mendapati bahawa pesakit diabetes jenis 2 yang makan lebih banyak kekacang telah meningkatkan kawalan gula dalam darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Ini adalah superfood lain yang bagus untuk pesakit kencing manis mengawal gula dalam diet harian.

6-TELUR

Telur menyediakan dos besar protein satiating (6 gram per keseluruhan telur) ia adalah pilihan yang sihat berbanding dengan banyak daging.

Bagi pesakit diabetes yang perlu mengawal gula dalam darah, pakar pemakanan mengesyorkan menghadkan kuning telur kepada kira-kira tiga kali seminggu, tetapi anda boleh mengambil telur putih lebih kerap.

Satu putih telur besar mempunyai kira-kira 16 kalori dan 4 gram protein, nota pakar pemakanan Joy Bauer, RD berkata di laman web beliau.

“telur adalah makanan sempurna untuk mengawal gula dalam darah, apatah lagi berat badan atau penyelenggaraan.”

7-TENUSU

Kalsium, magnesium, dan vitamin D dalam susu, keju, dan yogurt menjadikan badan anda lebih sensitif terhadap insulin, menurut Diet Diabetes 2-hari.

Malah, para penyelidik Sekolah Perubatan Harvard mendapati bahawa setiap pengambilan tenusu secara harian dapat mengurangkan risiko rintangan insulin lebih daripada 20 peratus.

Penyelidikan Perancis juga mendapati bahawa orang yang mengambil dua hidangan tenusu setiap hari adalah kira-kira 26 peratus kurang berkemungkinan untuk mengalami masalah gula dalam darah yang tinggi.

KESIMPULAN

Kita haruslah sentiasa peka terhadap pemakanan harian kita dalam mengawal gula dalam darah supaya tidak terjebak ke dalam masalah kencing manis.