Jangan Makan 4 Makanan Ini Sebelum Tidur, Anda Pasti Terkejut Bila Bangun Tidur

Closeup portrait of woman choosing between apple and donut at evening lunch

Ramai sahaja yang mengidamkan figura yang cantik dan yang paling penting sihat. Tapi setiap kali tertanam dalam hati ini niat untuk diet dan amalkan gaya hidup yang sihat selalu lemah bila tengok makanan sedap pada waktu malam.

Tabiat memakan makanan ringan yang manis dan bergoreng itu tidak menyihatkan lagipun makan pada waktu malam meningkatkan lagi banyak jenis risiko penyakit di luar kesedaran kita. Tapi empat makanan ini yang paling kita hindari terutama sekali pada waktu malam.

  • Aiskrim

Walaupun aiskrim bukan makanan yang berat, tapi amat digalakkan untuk mengelakkan diri daripada memakan aiskrim pada waktu malam. Aiskrim sejuk dan mempunyai serat dan lemak tepu pada kadar yang perlahan. Makanan manis juga mudah membuat anda terjaga pada waktu malam.

  1. Daging merah

Sedapnya daging masak merah. Eh, macam tu pula. Daging merah mengambil masa yang lama untuk dihadam dan dicerna. Sebab itulah tidak digalakkan untuk makan sebelum tidur kerana ia akan menimbulkan ketidakselesaan pada perut sehingga mengganggu masa tidur anda.

  1. Pizza

Pizzaaaaa! Domino’s ke Pizza Hut. Eh, sedapnya! Tapi! Pizza mempunyai kalori yang tinggi sebabkan lapisan sos yang mempunyai tahap keasidan yang banyak.

  1. Coklat

Semua orang mengemari coklat kan? Tetapi coklat mempunyai kandungan gula dan lemak yang sangat tinggi. Jika makan sebelum tidur, itu yang menyebabkan anda susah nak tidur pada waktu malam.

Sumber: bukanaku.com

Artikel Berkaitan   18 Khasiat Daun Kesum Yang Ramai Tak Tau…