Jangan Mudah Terpengaruh, Mungkin Pendakap Gigi Boleh Menyebabkan Anda Dijangkiti HIV, Ini Penjelasannya

Motif utama untuk memakai pendakap gigi adalah mengembalikan keududukan gigi ditempat asal tetapi dalam arus perdana kini ianya adalah satu trend ataupun fesyen dalam kalangan anak muda.

Harga untuk memasang pendakap gigi ini agak mahal terutamanya jika mendapat rawatan di klinik-klinik swasta namun ada yang mengambil kesempatan dengan menawarkan perkhidmatan pemasangan dengan harga jauh lebih murah.

Nak sangat ikut trend sehingga tidak sedar bahawa pemasangan pendakap gigi tiruan dan murah ini membahayakan diri sendiri dan pelbagai risiko jangkitan penyakit termasuklah jangkitan HIV. Ini kerana individu yang tidak bertauliah itu tidak mengambil berat tentang kebersihtan peralatan yang digunakan untuk memasang pendakap gigi kepada pelangan mereka.

Statistik untuk kes dan implikasi pemakaian pendakap gigi tiruan di seluruh negara adalah semakin meningkat, jelas pengarah kanan (kesihatan pergigian) Kementerian Kesihatan Malaysia, Dr. Doreyet Jemun.

Selain itu, memakai pendakap gigi tiruan dan murah ini, boleh mengakibatkan gigi menjadi semakin kongang dan ada juga kes yang akan menyebabkan gigi tertanggal. Pastikan anda mendapat rawatan pergigian diklinik-klinik yang diiktiraf sahaja.

kredit era

Artikel Berkaitan   Waspada Lingkaran Bawah Mata, Mungkin Disebabkan Tidak Cukup Tidur, Tapi Mungkin Disebabkan 6 Perkara Ini