Keluarga Ini Datang Pilih Baju Raya Terpakai Di Akhir Ramadhan Buat Semua Orang Menangis.

Terdapat sesetengah golongan keluarga yang tidak punya belanja yang cukup untuk berbelanja membeli bahan mentah apatah lagi baju raya baru.


Dalam keseronokkan kita berbelanja membuat persiapan hari raya dengan pakaian serba baru, usah di lupa ada sesetengah keluarga yang berduka untuk menyambut hari raya.

Meruntun jiwa sebuah kisah di akhir Ramadan ini mengisahkan sebuah keluarga yang memilih baju raya terpakai bagi meraikan Hari Raya.

Ikuti selanjutnya kisah masyarakat ini. Moga kita sentiasa muhasabah diri.

Sebuah kisah akhir Ramadhan buat renungan
Beberapa hari lalu, kami menerima kunjungan daripada sebuah keluarga kecil yang datang untuk memilih pakaian terpakai yang digantung di bawah bumbung di luar pagar.

Pasangan suami isteri itu kelihatan berpakaian yang lusuh, Si suami mengendong anak lelaki yang tidak berbaju, manakala si isteri memegang tangan anak perempuan lingkungan usia 9 tahun.

Mereka begitu tekun membelek helaian baju yang digantung. Sekejap-sekejap kedengaran tawa riang anak perempuan kecil itu bila ibunya mengacu baju ke badannya..barangkali gembira beroleh pakaian baru yang sesuai. Saya dan isteri kebetulan berada di luar rumah selepas melawat ibu kami.

Isteri saya menegur mereka dan bertanya dari mana mereka datang. Mereka mnjwab, mereka datang dari sebuah kawasan perumahan flat di sungai petani yang jaraknya hampir 20km dari rumah kami. Bila ditanya kenapa datang begitu jauh, jawapan si ayah membuat saya sebak hati.

“Kak, saya tak mampu nak belikan pakaian yang baru untuk anak-anak saya sempena hari raya ini. Cukuplah saya dapatkan pakaian terpakai ni untuk gembirakan hati anak kami, lagipun baju-baju di sini nampak masih berbaloi untuk dipakai“.

Kata- kata ini membuat saya merenung betapa seringkali kita lupa untuk mensyukuri nikmat yang dikurniakan, meminta-minta untuk mendapatkan yang lebih, sedang ada manusia yang serba kekurangan memanjatkan syukur yang amat pada rezeki yang tidak seberapa di mata kita.

Sedang kita asyik mendongak memandang ke langit, cemburu melihat apa yang tidak mampu dicapai, kita lupa menunduk ke bawah merenung apa yang di bumi, mensyukuri apa yang telah dikecapi.

Ketika kita merungut tidak boleh beraya dan bergaya sakan dengan baju raya tahun ini dek kerana pkp, keluarga ini cukup bahagia memilih gantungan pakaian terpakai untuk menyambut hari raya. Seolah tiada gundah di hati mereka pada riak wajah yang gembira melayan anak-anak memilih baju terpakai. Demikianlah rasa cukup apa yang ada yang melahirkan ketenangan pada jiwa-jiwa yang bersyukur.

Allah berfirman dalam Surat Ibrahim ayat 7 berikut:

وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ وَلَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِيلَشَدِيدٌ

Ertinya: Dan (ingatlah juga) tatkala Tuhan kalian memaklumkan, “Sesungguh­nya jika kalian bersyukur (atas nikmat-Ku), pasti Kami akan menambah (nikmat) kepada kalian; dan jika kalian mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangatlah pedih.”

Dari Abu Hurairah berkata: Rasulull4h shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Pandanglah orang yang berada dibawah kalian, jangan memandang yang ada di atas kalian, itu lebih baik membuat kalian tidak mengkufuri nikmat All4h” (HR. Muslim)

Ingatlah pesan Rasulull4h SAW kepada umatnya: “Kekayaan (yang hakiki) bukanlah dengan banyaknya harta. Namun kekayaan (yang hakiki) adalah hati yang sentiasa berasa cukup.” ( hadith riwayat Bukhari dan Muslim)

Ayuh kita muhasabah diri, sudahkah kita melafazkan syukur hari ini kepada All4h, atas nikmat nafas yang dihela, nikmat mata yang boleh melihat, nikmat tangan yang boleh memegang, nikmat kaki yang boleh berjalan, nikmat pakaian yang menyamankan, nikmat kereta yang memudahkan pergerakan, nikmat rumah untuk perlindungan. Berhentilah merungut pada perkara yang tidak dimiliki, mulalah menghitung nikmat yang lupa untuk disyukuri.