“Kenapa Kalau Luka Mesti Gatal, Tangan Ni Mulalah Nak Menggaru! Rupanya Pakar Kulit Larang Mengaru Disebabkan Hal Ini”

Rasa gatal disekitar luka sering kali buat kita rasa tak selesa. Biasanya rasa gatal akan mula dirasakan ketika kulit mula tertutup. Tapi ramai diantara kita yang percaya, rasa gatal itu adalah petanda nak sembuh, betul ke?

  1. Tubuh Mengeluarkan serotonin secara semulajadi ketika kita merasa sakit

Serotonin ialah hormon yang membantu untuk menenangkan hati. Tubuh badan kita akan mengeluarkan hormon tersebut untuk mengurasi rasa sakit yang anda sedang rasa. Hormon ini juga memberikan rasa puas ketika kita menggaruk.

  1. Gatal mungkin terjadi kerana luka mengalami peradangan.

Luka boleh terasa gatal kerana berlakunya peradangan yang disebabkan zat asing atau pun alergi. Rasa gatal sememangnya akan hilang seketika selepas kita menggaru tetapi selepas beberapa saat, luka tersebut akan terasa sakit.

  1. Disebabkan menggaru luka 

Goresan yang timbul selepas mengaru akan menyebabkan iritasi kulit dan berisiko untuk terkena infeksi, menyebabkan kegatalan.

  1. Betul ke rasa gatal petanda luka akan sembuh?

Rasa gatal saat penyembuhan terjadi kerana rangsangan fizik, kimia dan juga regenari saraf. Perkara inu berlaku adalah disebabkan pembentukan jaringan kolagen baru. Rasa gatal akan timbul kerana kandungan serat saraf yang masih tidak seimbang.

  1. Bagaimana cara mengatasi rasa gatal

Cara yang paling mudah adalah dengan menekan bahagian luka dengan tangan yang bersih. Anda juga disarankan untuk menggunakan ubat yang disarankan oleh doktor atau farmasi. Apa yang lebih penting ialah, elakan untuk menggaru luka anda supaya tidak ada keradangan yang berlaku.

Artikel Berkaitan   Petua Semulajadi Kecutkan Tahi Lalat Dengan Daun Sirih Cina