Lakukan Ujian Ini… Cara Mudah Ketahui Jika Jantung Anda Bermasalah

Untuk mengetahui kerja jantung masih bagus atau tidak, penyelidik mempunyai panduan mudah iaitu cukup hanya menyentuh hujung jari kaki. Apabila tubuh anda masih fleksibel untuk mencapai jari kaki, bermakna jantung anda masih tetap cukup sihat. Dalam jurnal Heart and Circulatory Physiology dijelaskan bahawa dengan menguji satu di antara elemen tubuh (jari kaki), seorang boleh tahu jantungnya masih tetap sihat atau tidak, bahkan juga di tengah-tengah bercuti sekalipun.


Langkahnya mudah, cukup cuma duduk di lantai dengan kaki diluruskan ke depan dan jari kaki mengarah ke atas. Lalu cuba menjangkau dan menyentuh hujung jari kaki dengan tangan. Apabila anda cukup fleksibel untuk menyentuh jari kaki bermakna jantung anda tetap masih sihat dan fleksibel juga. Dalam kajian beliau, penyelidik dari University of North Texas serta beberapa penyelidik Jepun merekrut 526 peserta pada umur 20 hingga 83 tahun.

Responden lantas ikuti ujian fleksibiliti tubuh sembari diukur tekanan darah, pembuluh arteri serta aktiviti jantungnya.Akhirnya, penyelidik dapati korelasi pada badan yg tidak fleksibel dengan pembuluh arteri yg tak fleksibel, terutama pada peserta di atas umur 40 tahun.

Mereka yang gagal dalam ujian fleksibiliti tubuh serta tidak berjaya meraih hujung jari kaki nyatanya mempunyai pembuluh darah yang kaku. Ini bererti kemampuan jantung jadi kurang baik, berkesan dan risiko penyakit jantung juga meningkat. Penyelidik Jepun Dr Yamamoto mengemukakan, walau teori pada jalinan otot punggung serta kaki dengan otot di dekat jantung masih samar-samar, tetapi kerana ia ada kajian ini cukup membantu.

Simpulan otot punggung, kaki serta pembuluh jantung yang sama-sama berkaitan itu kerana komposisi kolagennya yang sama. Apabila anda boleh menyentuh jari kaki ketika duduk lurus, jantung anda bermakna masih tetap cukup baik. Tetapi apabila tidak boleh, mungkin saja anda perlu mendatangi kardiologi tutur Dr Yamamoto, seorang penyelidik Jepun seperti diambil dari New York Times. Namun Yamamoto menyampaikan tidak selama-lamanya otot kaku iaitu tandanya penyakit jantung, hanya mungkin jantungnya kurang fit serta sihat saja dari yang seharusnya..

Gejala Awal Penyakit Jantung

 • Gejala yang paling umum pada penderita penyakit jantung adalah sakit pada bagian dada dan sesak nafas yang di alami baik lelaki ataupun wanita.
 • Rasa ngilu di dada atau rasa tak selesa di tengah atau kiri dada. Rasa tak selesa biasanya berlangsung selama lebih dari beberapa minit atau berlalu hilang dan kembali.
 • Hal ini dapat anda rasakan seperti ada tekanan, remas pada dada di bahagian jantung. Hal ini juga dapat anda rasakan seperti memulas atau gangguan pencernaan.
 • Mudah rasa penat meskipun anda tidak melakukan aktiviti yang berat.

 

5 TIP PENJAGAAN KESIHATAN JANTUNG

Percayakah anda? Pasangan yang mementingkan penjagaan kesihatan jantung akan hidup lebih sihat dan sejahtera. Ikutilah 5 tip-tip berikut untuk menjaga kesihatan jantung dan serlahkan jiwa muda anda bersama orang tersayang.

 1. KEKALKAN BERAT BADAN YANG SIHAT

Berat badan yang sihat ialah indeks jisim tubuh (IJT) di antara 18.5 dan 24.9. Anda disarankan untuk mengurangkan berat badan jika IJT anda melebihi tahap 25 kerana ia dapat membantu mengurangkan tahap gula darah dan tekanan darah anda.

 1. KEKALKAN TAHAP KOLESTEROL, TEKANAN DARAH DAN GULA DARAH DALAM LINGKUNGAN NORMAL

Lakukan pemeriksaan tahunan yang lengkap bagi memantau tahap kolesterol, tekanan darah dan gula darah bagi mengekalkan kesihatan jantung yang baik. Amallah diet yang seimbang dan teruskan gaya hidup yang aktif.

 1. AMALKAN DIET YANG BAIK UNTUK JANTUNG

Pilih makanan yang rendah dengan lemak tepu dan kolesterol. Pilih bahagian daging yang kurang berlemak, dan kurangkan makanan bergoreng. Makan ikan setiap hari dan pilih ikan laut dalaman (cth. Ikan Salmon atau Sardin) 2 kali seminggu. Makan buah-buahan dan sayuran kerana mereka merupakan sumber serat, vitamin-vitamin dan mineral, serta fitokimia yang baik untuk jantung anda. Di samping itu, adalah dijalakkan untuk mengurangkan pengambilan garam dan gula.

 1. KEKAL AKTIF SECARA FIZIKAL

Tabiat bersenam membantu mengekalkan tahap tekanan darah, gula darah dan kolesterol darah dalam lingkungan yang sihat. Pilihlah aktiviti yang anda suka, dan tingkatkan kekerapan anda mengikut masa. Minumlah Anlene Heart-Plus™ setiap hari sebagai sebahagian daripada amalan diet seimbang anda. Anlene dirumus khas dengan kebaikan susu dan nutrien-nutrien penting untuk membantu menjaga kesihatan jantung anda.

 1. PENGURUSAN STRES

Jangan pandang stres sebelah mata. Stres yang berlebihan mungkin merupakan punca tekanan darah meningkat dan meningkatkan bebanan terhadap jantung kita. Anda digalakkan untuk melakukan aktiviti seperti yoga dan meditasi kerana ia dapat membantu menenangkan diri dan mengurangkan stres.

 • Sumber 1: com
 • Sumber 2: com