Ramai Percaya Sakit ‘Jilatan Jin’ Ini Mistik, Padahal Ubatnya Boleh Dijumpai Di Farmasi, Jangan Ambil Mudah!

Pernahkah badan anda diserang tompok-tompok besar yang sangat gatal ini? Penyakit ini boleh terjadi pada semua orang dan lebih dikenali sebagai ‘jilatan jin’ dalam masyarakat Melayu.


Ada apa dengan ‘jilatan jin’ ini?

Penyakit yang dikenali sebagai gegata atau sopak garam ini bukanlah satu perkara mistik kerana ia boleh dirawat dengan ubat krim atau pil yang boleh dibeli di farmasi berdekatan.

Dipetik daripada laman Facebook Medical Mythbusters Malaysia, penyakit yang dikenali sebagai ‘urticaria’ ini terjadi apabila tubuh merembeskan histamin dan beberapa bahan lain yang menyebabkan cecair dibocorkan dari salur darah ke lapisan epidermis kulit. Kesannya menyebabkan kulit bengkak dan gatal melampau.

Gegata ini mempunyai sifat ‘migratory’ atau berpindah-randah dari satu bahagian badan ke bahagian lain. Ia akan hilang tanpa meninggalkan kesan parut.

Penyakit ini boleh dirawat menggunakan ubat ‘antihistamine’. Ada banyak jenis ubat antihistamine di hospital-hospital dan klinik-klinik kerajaan seperti Loratadine, Pitiron, Cetirizine (zyrtec), Desloratadine (Aerius).

Gegata: Gatal Yang Tidak TerkataSiapa pernah kena tompok-tompok besar yang sangat gatal? Sekiranya pernah, semestinya…

Posted by Medical Mythbusters Malaysia on Sunday, 23 June 2019