Sebuah Keluarga Terkorban Dalam Tragedi MH17. Inilah Saham Akhirat Untuk Mereka… Allahu..

SEBUAH surau yang sedang dalam pembinaan di Jalan Depo, Petra Jaya menyimpan sejarah sebuah keluarga yang terkorban dalam nahas pesawat Penerbangan Malaysia MH17 pada 2014 lalu.


Menurut sumber, surau hampir siap dibina itu dan diberi nama Al-Ghazali berkenaan dibangunkan dengan wang pampasan diterima keluarga terbabit.

Menurutnya, pembinaan peringkat awal Surau Al-Ghazali merangkumi ruang solat utama, ruang solat wanita, tandas, tempat wuduk, pejabat dan tempat meletak kenderaan.

Katanya, surau yang dibina dengan kos kira-kira RM3.5 juta itu mampu menampung 450 jemaah pada satu-satu masa.

“Ahli keluarga yang terdekat sebulat suara mewakafkan wang pampasan semua mangsa agar dapat menjadi dana akhirat mereka. Semoga Allah merahmati kesemua arwah,” katanya.

Sekeluarga yang maut dalam nahas MH17 itu adalah Tambi Jiee, 49, dan isterinya Ariza Ghazalee, 46, serta empat anak mereka Muhammad Afif, 19, Muhammad Afzal, 17, Marsha Azmeena, 15, dan Muhammad Afruz, 13.

Ketika nahas, mereka yang berasal dari Kuching dalam penerbangan pulang ke Malaysia selepas Tambi menamatkan perkhidmatan selama tiga tahun dengan syarikat Shell di Kazakhstan.

Pesawat MH17 dari Amsterdam ke Kuala Lumpur itu ditembak jatuh ketika melalui ruang udara sempadan Ukraine-Rusia pada 17 Julai 2014 sekali gus mengorbankan kesemua 298 penumpang dan anak kapal.

Sumber : Mymetro