Selalu Tangan Naik Merah-Merah Kecil Dan Gatal-Gatal, Hati-Hati Jangan Lakukan Perkara Ini Kerana Ia Akan Lagi Teruk

Pernahkah anda mengalami kulit tangan anda kering, gatal-gatal, merah dan lebih teruk ia mempunyai gelembung air? Dikenali sebagai ‘hand dermatitis’, terjadi disebabkan alergen sentuhan seperti bahan kimia, sabun atau pencuci. Pesakit akan mengadu kulit kering pada tapak tangan, gatal-gatal, kemerahan dan juga merekah.

Hand dermatitis ini secara umum dibahagikan kepada dua kategori utama iaitu:

  1. Irritant contact dermatitis – tangan terdedah kepada faktor-faktor yang menyebabkan iritasi.
  2. Allergic contact dermatitis – ada bahan tertentu penyebab alergi dan reaksi pada kulit.

 

Menurut Dr Hafsah Sazali, tindakan membasuh tangan secara kerap kepada pesakit hand dermatitis boleh mengeruhkan lagi keadaaan, sebaliknya pesakit hanya perlu menggunakan soap substitute dan elakkan produk sabun. Pesakit juga dinasihatkan agar tidak menggunakan produk yang mempunyai bahan pewangi.

Faktor pekerjaan juga menjadi faktor e.g. petugas kesihatan (perlu kerap basuh tangan ketika bekerja), chef, pekebun, dan pekerja2 yang mengendalikan bahan kimia tertentu. Suri rumah juga senang dapat jika tangan banyak terdedah kepada detergent dan chemical semasa kerja2 mencuci

Ada juga pesakit yang merendam tangan dengan air panas bagi mengurangkan rasa gatal akibat hand dermatitis, dan ini adalah motis. Tindakan ini akan menyebabkan iritasi pada kulit yang lebih teruk. Sebaliknya, pesakit perlu mengelakkan untuk mandi air yang mempunyai suhu terlalu panas ketika mandi atau membasuh tangan.

Artikel Berkaitan   Asid Urik Penyebab Gout. Ubati Asid Urik Dengan Ramuan Betik Muda Dan Air Kelapa

Pastikan anda berjumpa doktor bagi mendapatkan nasihat dan diagnosis yang tepat serta rawatan yang selanjutnya.

Sumber: Twitter Dr Hafsah Sazali