Suasana Pilu Dan Sayu Menyelubungi Tanah Perkuburan Ketika Pengebumian Mangsa C0’V1D-19

Je3nazah lelaki berusia 34 tahun itu, dilihat tiba dari HSA dengan menaiki van j3nazah pada 8.15 malam tadi.

Kira-kira 10 lelaki dipercayai kakitangan hospital selain orang awam, dilihat mendengar taklimat sebelum memakai peralatan perlindungan peribadi (PPE).

Pada 8.45 malam, kesemua mereka dilihat menghampiri van jenazah sebelum mengangkat j3enazah yang siap dikapankan, menggunakan pengusung hospital.

Orang ramai termasuk media tidak dibenarkan menghampiri kawasan perkvuburan sehingga selesai pengebum1ian.

M4ngsa yang men1inggal dipercayai kes-178, yang pernah menghadiri Perhimpunan Ijtimak Tabligh di Masjid Jamek Seri Petaling, di Kuala Lumpur pada 27 Februari hingga 1 Mac lalu.

Mangsa dilaporkan mula mengalami gelaja demam mulai 5 Mac lalu, sebelum mendapat rawatan di Hospital Permai, Johor Bahru, pada 12 Mac selepas dikesan positif Cov1id-19.

Keadaannya didapati merosot dan dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) sebelum disahkan meni1nggal dunia tengah hari ini.

Isteri dan anak tak dapat hadir

Pengebumian Mgsa pertama Conv1d 19

Suasana Pilu Dan Sayu Menyelubungi Tanah Perkubvran Ketika Pengebum1an Mangs4 C0’V1D-19 Di Johor Bharu.Lebih Menyayat Hati Apabila Isteri Dan Anak Tidak Dapat Hadir Bagi Memberi penghormatan Terakhir!!

Posted by Resep enak on Selasa, 17 Mac 2020

Difahamkan isteri dan anak m4angsa tidak menghadiri majlis pengebvumian berkenaan kerana sedang dikuarant1inkan di Hospital Permai.

J3enazah Pesaki1t COV1ID-19, Keluarga Tidak Dibenarkan Pegang Dan Tengok J4nazah

Menerusi sidang media sebentar petang tadi, mengumumkan sebanyak 120 lagi kes baru dilaporkan di Malaysia menjadikan keseluruhan 673 kes positif Covid-19. 95 daripada kes baru itu berkait dengan kes kluster perhimpunan di Sri Petaling. Manakala tujuh lagi pesakit telah sembuh menjadikan 49 setakat ini.

Selain itu, Malaysia mencatat dua kematian pertama wabak tersebut iaitu merupakan kes ke-178 dan kes ke-358 hari ini.

“Kalau dah masuk dalam body bag ni…”

Pagi tadi, seorang pemuda dilihat berkongsikan satu ilmu mengenai pengurusan jenazah pesakit Covid-19 (jika berlaku kematian). Hebahan dari pihak hospital menyatakan pada pihak pengurusan jenazah lantikan hospital menyuruh agar jenazah pesakit Covid-19 ini diuruskan mengikut tatacara pesakit Ebola (EVD).

Turut juga dinyatakan bahawa, jenazah pesakit Covid-19 ini akan dimasukkan ke dalam beg khas yang digelar sebagai body bag.

Sumber : MusangViral