Suri Rumah Dituduh Menawarkan Pakej Umrah Tapi Sebenarnya Tiada..

SEORANG suri rumah mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini, semalam terhadap empat pertuduhan menipu pakej umrah membabitkan kerugian sebanyak RM12,000 pada 2012 dan 2013 lepas.

Nurul Yasmin Rosli, 30, membuat pengakuan itu selepas semua pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah di hadapan Majistret Arif Mohamad Shariff.

Bagi pertuduhan pertama, Nurul Yasmin didakwa melakukan penipuan terhadap Nooriah Hanafi untuk membayar sebanyak RM1,800 bagi tujuan pakej umrah di Nombor 1129, Jalan Bandar Puteri Jaya 3/27, Bandar Puteri Jaya di sini, pada 7 Julai 2012.

Tertuduh kemudiannya didakwa sekali lagi menipu pengadu yang sama untuk membayar wang tunai sebanyak RM1,770 untuk tujuan sama, pada Dis 2012 di tempat yang sama.

Bagi tuduhan ketiga Nurul Yasmin juga didakwa menipu Nooriah untuk membuat bayaran sebanyak RM3,120 di kaunter Maybank Cawangan Taman Ria Jaya di sini, pada 14 Feb 2013.

Seterusnya suri rumah itu didakwa memperdaya Mazlifah Omar untuk memasukkan RM5,310 ke dalam akaun bank tertuduh untuk bayaran pakej umrah di kaunter Maybank Cawangan Taman Ria Jaya di sini, pada 3 Jan 2013.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan bagi semua pertuduhan dan jika sabit kesalahan boleh dipenjara maksimum 10 tahun serta sebat dan denda.

Majistret kemudiannya membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM8,000 bagi semua pertuduhan dengan seorang penjamin dan menetapkan 28 Ogos ini sebagai tarikh sebutan semula kes.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya S Pavitra manakala tertuduh diwakili peguam Ruzanna Abdul Rahim.

Artikel Berkaitan   "Nak Makan Maggi Letak Udang Tapi Tiada Duit" Pelajar Ini Kongsi Realiti Kehidupan, Rupanya Ramai Kongsi Pengalaman Hidup