Tahukah Anda Raja Durian Malaysia – Musang King Jauh Lebih Sedap Dari Mothong

Bekas menteri pertanian Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek (tengah) bersama bekas exco Pahang Datuk Seri Shahiruddin Ab Moin (kiri) dan pemilik kebun Zamri Othman menunjukkan durian Musang King di Raub, 29 Oktober 2017. — Foto Bernama

BANGKOK ― Kedudukan Monthong sebagai raja durian Thailand bakal dicabar oleh Musang King selepas raja durian Malaysia itu menerima kebenaran pihak berkuasa negara itu untuk dibawa masuk dan dijual secara buah segar di Thailand.

Timbalan ketua setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Mohd Sallehhuddin Hassan berkata kebenaran itu menjadikan Thailand pasaran eksport terbaharu bagi durian Musang King negara.

“Kalau orang tidak pernah rasa Musang King, mereka kata Monthong adalah terbaik, tetapi selepas merasa Musang King, durian Thailand itu agak kebelakang dari segi rasa dan sebagainya,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri Durian Fiesta di Kedutaan Malaysia di sini bagi menandakan perolehan kebenaran kemasukan durian segar Musang King ke pasaran Thailand bermula tahun ini.

Sebelum ini, durian Musang King hanya dibenarkan dibawa masuk ke Thailand dalam bentuk ulas dan sejuk beku.

Menurut Mohd Sallehhuddin, pihak kementerian berkeyakinan Musang King memiliki segala-segalanya untuk memikat hati pengemar durian di Thailand berikutan keunikannya yang menggabungkan rasa manis, berkrim dan pahit berbanding raja durian Thailand, Monthong.

Wakil syarikat pengimport buah-buahan Thailand yang turut dijemput ke majlis itu yang dihadiri duta Malaysia ke Thailand Datuk Jojie Samuel juga mengakui potensi besar dimiliki oleh raja durian Malaysia untuk menembusi pasaran durian di negara jiran ini.

“Seorang pengimport buah-buahan Thailand merasa Musang King buat pertama kali dan terus berkata, adalah tidak menghairankan mengapa warga China amat menggemari durian Malaysia itu dan terus bertanya bila beliau boleh mengimport Musang King,” kata Mohd Sallehhuddin.

Berbanding Musang King yang perlu gugur secara semula jadi sebelum boleh menikmatinya, durian Monthong pula perlu dipetik ketika ia masih muda dan diperam untuk suatu jangka masa sebelum seseorang boleh merasa buahnya.

Artikel Berkaitan   Jarak Tanam Durian Yang Disyorkan Dalam Satu Ekar (43,560 kps)

Dari segi teksturnya pula, durian Musang King adalah lebih lembut, berlemak serta memiliki rasa berkrim dan pahit berbanding durian Monthong yang keras, manis tetapi tidak begitu pahit, katanya.

“Dari segi bau juga berbeza, orang Thailand kata durian kita sudah busuk kerana baunya yang terlampau kuat,” katanya dan menambah, pihak kementerian amat yakin dengan kemampuan Musang King untuk bersaing dengan Monthong di negara kelahiran raja durian Thailand itu.

Katanya, disebabkan populariti raja durian Malaysia di peringkat antarabangsa, pihaknya telah mengesan tindakan penjual-penjual semasa lawatannya ke Australia yang melabel durian dari Thailand sebagai Musang King Malaysia.

Kementerian, katanya, akan merangka strategi dan melakukan perbincangan lebih lanjut dengan syarikat pengimport buah-buahan Thailand untuk memastikan Musang King mampu menawan hati peminat durian di negara ini.

Sementara itu Jojie pula berkata perolehan kebenaran kemasukan durian segar Musang King ke Thailand merupakan kejayaan “diplomasi buah-buahan” antara Malaysia dan Thailand sempena sambutan ke-60 hubungan diplomatik kedua-dua negara tahun lepas.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Thailand atas kebenaran itu. ― Bernama