Tiba-Tiba Sedu, Ini 5 Cara Berkesan Untuk Hilangkan Sedu Dengan Cepat

Menurut The Guinness Book of World Records, rekod yang paling lama orang yang mempunyai sedu adalah Charles Osborne (1892-1991), dari Anthon, IA. Dia mempunyai sedu selama 68 tahun, dari 1922 hingga 1990. Bayangkan kesakitannya!

  1. Tutup telinga

Tekan jari anda di telinga anda selama 20-30 saat atau tekan bahagian lembut di belakang telinga anda di bawah pangkal tengkorak. Ini akan menghantar isyarat “santai” melalui saraf vagus, yang menghubungkan ke diafragma.

  1. Minum seteguk air

Air ditelan menggunakan jerami melegakan saraf. Berkumur dengan air juga mungkin mempunyai kesan yang sama. Kaedah ini biasanya membantu menghentikan sedu selepas beberapa cubaan, tetapi kadang-kadang perlu mencuba beberapa kali.

  1. Tutup telinga sambil minum air

Tutup telinga anda sambil minum air menggunakan straw. Apabila anda meletakkan jari anda di telinga anda untuk menyekatnya, anda sebenarnya menekan pada saraf vagus.

  1. Bernafas dalam beg kertas

Kaedah ini meningkatkan tekanan separa karbon dioksida dalam darah dan membuat hubungan diafragma dengan lebih mendalam untuk membawa lebih banyak oksigen.

  1. Madu dan lemon

Mengunyah lemon atau makan madu dengan air suam merangsang saraf vagus dan memberikannya rehat dari sedu. Saraf vagus berjalan dari otak anda ke perut anda.

Kami Ingin Juga Kongsikan Video Cara Hilangkan Sedu :

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! – Limauais

Artikel Berkaitan   Asid Urik Penyebab Gout. Ubati Asid Urik Dengan Ramuan Betik Muda Dan Air Kelapa