Waspada Lingkaran Bawah Mata, Mungkin Disebabkan Tidak Cukup Tidur, Tapi Mungkin Disebabkan 6 Perkara Ini

Kebiasannya apabila seseorang mengalami mata panda, dia selalu akan mendakwa bahawa dia tidak tidur. Walaupun ada sebab-sebab lain yang boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Lingkaran mata hitam sangat biasa bagi seseorang. Terutama dengan bertambahnya umur, tanda itu harus dicegah.

Walau bagaimanapun, lingkaran mata hitam tidak boleh diabaikan, terutama bagi perempuan. Selalunya bawah mata hitam disebabkan oleh kurang tidur. Kekurangan tidur atau keletihan yang berlebihan menyebabkan kulit menjadi pucat menjadikan darah di bawah kulit menjadi lebih kelihatan dan lebih biru atau lebih gelap.

Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada kekurangan tidur terdapat banyak punca bawah mata hitam yang jarang disebut, sehingga mungkin tanda-tanda awal penyakit.

Dilaporkan oleh laman Indiatimes, ada 7 sebab bawah mata hitam yang selalu diabaikan. Semak ulasan berikut ini dan anda harus mengubah gaya hidup anda supaya tidak mempunyai kesan buruk di masa akan datang.

1.Terlalu terdedah kepada cahaya matahari

Peningkatan pendedahan matahari dapat menarik pigmentasi permukaan kulit dan membuat lingkaran hitam. Pendedahan lama kepada cahaya matahari menghasilkan lebih banyak melanin di sekitar mata daripada biasa. Sudah tentu ini boleh memberi warna lebih gelap. Jangan terlalu terdedah kepada cahaya matahari kerana bahaya boleh menyebabkan penyakit kronik yang maut.

  1. Perubahan hormon

Pada wanita, kulit mengalami banyak perubahan semasa kehamilan dan fasa haid, menyebabkan kegelapan di bawah mata. Punca ini sukar untuk dielakkan, melainkan jika anda mengubah gaya hidup anda dengan mengawal stres.

  1. Penuaan

Wanita yang mengalami penuaan akan kelihatan mempunyai mata hitam. Menjadi lebih tua, kulit di sekeliling mata menjadi lebih tipis yang menjadikan saluran darah lebih menonjol. Kemudian lingkaran gelap di mata tidak boleh dielakkan.

  1. Kekurangan nutrisi
Artikel Berkaitan   Inilah Cara Merawat Kencing Manis Dan Kolesterol Dengan Daun Salam

Orang mengalami bawah mata hitam boleh disebabkan oleh kekurangan zat makanan. Mereka tidak mendapat makanan yang sihat dan berkhasiat yang penuh dengan vitamin seperti A, C, K, dan E. Nutrien ini dapat membantu menghilangkan lingkaran hitam yang membuat penampilan anda terganggu.

  1. Merokok dan minum alkohol

Orang yang suka pergi ke pesta larut malam, dengan tabiat merokok dan minum alkohol boleh menyebabkan kerosakan pada kulit anda. Satu tanda bahawa seseorang mempunyai bulatan mata hitam. Lingkaran mata gelap boleh menjadi tanda kehilangan air dari badan, atau dehidrasi, kerana minum berlebihan dan pengambilan minuman berkafein.

  1. Alergi

Setiap keadaan yang menyebabkan mata gatal dapat menyebabkan lingkaran yang lebih gelap. Kerana anda menggosok atau menggaru kulit di sekitar mata anda lebih kerap. Di samping itu, sesetengah alahan makanan juga boleh menyebabkan kawasan di bawah mata kelihatan gelap. Perhatikan ini, terutamanya di kalangan anak-anak.

Sumber: Alifchannel