Orang Dulu Selalu Pesan “Jangan Minum Air Dimasuki Semut, Nanti Cepat Lupa”, Apa Sebenarnya Maksud Sebenar

Kalau kita lihat kisah-kisah mengenai semut yang ada banyak kisah yang berada pada zaman Nabi Sulaiman. Antara mukjizat yang diberikan kepada Nabi Sulaiman adalah boleh berkomunikasi dengan haiwan dan salah satunya adalah dengan semut.

Diceritakan bahawa Nabi Sulaiman memberi ruang kepada kumpulan semut untuk masuk sejenak ke sarangnya sementara rombongan Nabi Sulaiman melalui tempat itu agar semut-semut itu tidak mati dipijak.

Bahkan, dalam beberapa hadis yang lain disebut bahawa hukum membunuh semut adalah haram. Jumhur berpendapat bahawa, selagi ia tidak memberi kemudaratan kepada manusia, maka tidak boleh membunuhnya.

Maksud: “Rasulullah SAW melarang membunuh empat jenis binatang yang melata; “semut, lebah, hudhud dan salah satu jenis burung.” (Hadis Riwayat Abu Daud, no. 3215)

Adapun, apa yang sering kita dengar lagi mengenai semut ialah; jika ia dimakan atau diminum, maka ia boleh menyebabkan seseorang mudah lupa.

Apabila dilihat, hukum memakan semut adalah haram kerana ia termasuk dalam kalangan haiwan yang menjijikkan. Ulama juga berpendapat bahawa ia haram kerana darahnya yang tidak mengalir dan matinya adalah bukan kerana sembelihan.

Walau bagaimanapun, jika ia termasuk secara tidak sengaja dan dalam keadaan tidak disedari, maka ia adalah tidak mengapa. Minuman atau makanan tersebut tidak dihukumkan sebagai najis. Ia termsuk sebagai ummu balwa, iaitu perkara yang dimaafkan syarak dan sukar dielakkan.

kredit zayan

Artikel Berkaitan   “Arwah Bersihkan Semak, Tiba-Tiba Sarang Terjatuh, 200 Eskor Lebah Yang Berang Menyerang, Bila Ke Hospital Arwah Sudah Tiada”