Tidak Pernah Terbayang Akan Berlaku, Syarikat Terkenal Dan Kaya Ini Terpaksa Minta Pekerjanya “Work From Home” Selamanya

Pandemik COVID-19 yang melanda dunia ketika ini telah memaksa banyak syarikat untuk mengamalkan norma baharu iaitu dengan bekerja dari rumah.

Ekoran daripada norma baharu itu, syarikat gergasi perisian utama, Microsoft, kini telah membenarkan pekerjanya untuk bekerja dari rumah untuk selama-lamanya, jika mereka mahu berbuat demikian.

Menurut laman The Verge, kebanyakkan pekerja dari syarikat itu kini sedang dan masih bekerja dari rumah, membuatkan syarikat berkenaan tidak berhasrat untuk membuka pejabat mereka di Amerika Syarikat sehingga tahun depan.

Pekerja dari syarikat Microsoft juga diberi pilihan sama ada mahu bekerja dari rumah atau kembali ke pejabat, selepas mendapat kebenaran daripada pengurus masing-masing.

“Pandemik Covid-19 menyebabkan kita terpaksa berfikir, hidup dan bekerja dalam cara baharu.

“Kami akan memberikan fleksibiliti seboleh mungkin untuk menyokong cara kerja individu, dan mencari keseimbangan antara keperluan perniagaan dan budaya kerja kita,” kata Kathleen Hogan, selaku Ketua Sumber Manusia di Microsoft.

Arahan berkenaan membolehkan pekerja di syarikat tersebut untuk bekerja dari mana-mana lokasi di AS atau dari luar negara.

Bagaimanapun, mereka yang bekerja di makmal masih perlu kembali ke pejabat.

Selain Microsoft, syarikat Facebook juga kini telah membenarkan pekerja mereka untuk bekerja dari rumah untuk selama-lamanya.

kredit era

Artikel Berkaitan   Lelaki Selalu Tak Kisah Cuci Muka Sebelum Ini, Ini Sebabnya Perlu Ambil Tahu