Ayah tunggang motor sejauh 40km dalam keadaan basah lencun semata-mata ingin menghantar wang saku berjumlah RM10 untuk kegunaan 2 minggu, anak balas jasa dengan keputusan SPM 7A

Pelajar dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Munshi Abdullah, Melaka itu berkata, sebelum ini dia dan keluarganya menetap di Sungai Rambai, Jasin dan berpindah di Kampung Kesang Laut di sini sejak tiga tahun lalu.


Apa yang lebih mengharukan, Anissa yang juga merupakan seorang anak pekerja pembersihan telah memberikan keputusan 7A dan 2B buat ibu bapanya sebelum ini mengusahakan untuk menunggang motosikal lebih 40 kilometer selama tiga tahun bagi menyekolahkannya.

” Pernah sekali, abah datang dalam keadaan basah lencun hanya kerana nak hantar duit belanja berjumlah RM10 untuk dua minggu,”

Demikian luahan Anissa Suhaimi, 18, yang menyentuh hati ramai apabila menjadikan kesusahan hidup sebagai penguat semangat demi kejayaan dengan mendapat keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020.

” Kami sekeluarga hanya mempunyai sebuah motosikal lama untuk berjalan.

Tambahnya, bapa, Suhaimi Md. Jas, 63, bekerja sebagai pekerja pembersihan di Sungai Rambai, manakala ibunya pula suri rumah sepenuh masa.

” Malah pernah sekali, ayah datang dalam keadaan basah lencun semata-mata ingin menghantar wang saku berjumlah RM10 untuk dua minggu,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Kesang Laut, di sini, hari ini.

” Jadi sepanjang bersekolah, emak dan ayah terpaksa menunggang satu-satunya kami motosikal dari Kesang Laut untuk berjumpa saya yang tinggal di asrama.

Anissa berkata, jika keluarga ingin menemuinya pada waktu pelepasan asrama, bapanya akan memberi nasihat kepada ibunya terlebih dahulu di Melaka Sentral

Kemudian bapanya akan pergi ke sekolah sebelum berpatah balik ke stesen bas itu untuk berpeluang bersama-sama.

” Disebabkan tidak mahu menyusahkan keluarganya, saya cuba sehabis berjimat cermat dan jarang membeli di sekolah, sebaliknya hanya mengulang kaji pengajaran pada waktu rehat.

” Namun, saya tidak pernah berlapar, ada sahaja kawan-kawan yang baik hati memberikan makanan kepada saya atas balasan saya membantu mereka dalam pembelajaran.

” Guru-guru di sekolah juga banyak membantu dan memberi semangat untuk saya membuat yang terbaik, bukan sahaja dalam pembelajaran tetapi juga kokurikulum,” katanya.

Ditanya kaedah pembelajaran yang dipraktikkan sepanjang menghadapi peperiksaan SPM pada Februari dan Mac lalu, dia yang mesra dengan panggilan Anis berkata, antara rahsia kejayaannya adalah dengan tidak kerap ‘memegang’ telefon bimbit sepanjang berada di asrama.

Dengan cara itu, jelasnya, ia dapat menghindarkan daripada fokusnya terganggu selain ia menjadi motivasi buat dia dan rakan-rakan mengulang pelajar bersama-sama.

” Selain itu, menjelang peperiksaan juga, saya banyak melakukan solat hajat, bacaan Yasin dan cuba menenangkan diri setiap kali sebelum masuk dewan peperiksaan,” katanya.

Lebih membanggakan Anis juga merupakan johan Pertandingan E-Hafazan al-Quran Menengah Perempuan Peringkat Negeri Melaka.

Jelas Anis, dia kini bercadang untuk menyambung pelajaran ke Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dalam bidang komunikasi dan pengajian media dan sudah membuat permohonan ke Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Sementara itu, ibunya, Nor Aini Meslan, 54, mengakui berbangga dengan pencapaian anaknya itu walaupun tahu kesusahan dan cabaran yang sering dihadapi terutamanya melibatkan capaian internet ketika sesi PdPR.

Suri rumah itu berkata, sebagai ibu, sedikit sebanyak timbul rasa sedih dan kesian terhadap anaknya kerana tidak mampu menyediakan kemudahan pembelajaran yang baik, namun dia bersyukur kerana Anis tidak pernah menggumam mengenai keputusan mereka.

” Akses internet di rumah ini memang sangat teruk, Anissa terpaksalah duduk di belakang rumah mencari rangkaian dan tidak akan berganjak sepanjang proses pembelajaran.

” Kalau satu jam kelas dalam talian, maka satu jam itulah dia di situ, tidak berganjak.

“Walaupun berdepan dengan pelbagai cabaran, namun Alhamdulillah dia masih boleh buat yang terbaik dan menarik kami,” katanya.

Sumber: Diyanatul Atiqah Zakarya, kosmo