Bekalan Kurang Sebabkan Harga Telur Ayam Melambung Tinggi Di Pasaran

Harga telur ayam naik kerana bekalan kurang

IPOH – Kenaikan harga telur ayam pelbagai gred yang berlaku di beberapa negeri sejak kebelakangan ini adalah disebabkan kekurangan bekalan bahan mentah itu.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Salahuddin Ayub berkata, antara faktor kekurangan bekalan telur ayam adalah lebihan eksport ke luar negara.

“Selain itu, antara faktor (kekurangan telur ayam) adalah penyakit yang melanda industri ayam iaitu selesema burung yang menyebabkan ‘shortage of supply’ (kekurangan bekalan).

“Pihak kementerian juga akan mengambil tindakan yang sewajarnya bersama dengan KPDNHEP (Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna) menerusi jawatankuasa bersama yang ditubuhkan sebelum ini bagi menangani masalah kenaikan harga telur ayam,” katanya ketika ditemui pemberita pada Konvensyen Nasional Parti Amanah Negara 2018 di sini hari ini.

Sehubungan itu, Salahuddin berkata, pihaknya memberi jaminan akan mengatasi masalah kekurangan bekalan telur ayam dalam tempoh terdekat.

Beliau diminta mengulas berhubung trend perubahan purata harga telur ayam sejak pertengahan bulan lepas sehingga kini yang didapati mengalami kenaikan secara konsisten pada setiap minggu di pasaran domestik. – Bernama

Artikel Berkaitan   “Siapa yang boleh berubat atau nampak apa dekat sebelah anak dia?”- Budak Perempuan Dakwa ‘Diganggu’ Makhluk Bertanduk Masa Sembang Dengan Mak