Cara Buat Baja Organik Dari Kulit Pisang Dan Telur, Boleh Lihat Kesan Seawal 4 Hari

Kulit telur kering meng4ndung sekitar 95% kalsium karbonat dengan berat 5,5 gram. Kulit telur juga terdiri daripada 97% kalsium karbonat. Selain itu, rerata dari kulit telur mengandung 3% fosfor dan 3% terdiri atas magnesium, natrium, kalium, seng, mangan, besi, dan tembaga. Kandungan kalsium yang cukup besar berpotensi untuk dimanfaatkan sebagai pupuk organik bagi tanaman.

Hasil analisis dalam kandungan tanah, kulit telur menunjukkan kandungan kalsium terdiri atas kalium, kalsium, fosfor, dan magnesium, masing-masing sebesar 0,121; 8,977; 0,394; 10,541%. Kalsium (Ca) pada tanaman berperan untuk merangsang pembentukan bulu akar, mengeraskan batang tanaman, dan merangsang pembentukan biji.

Secara umum, kulit pisang banyak mengandung karbohidrat, air, vitamin C, kalium, lutein, anti-oksidan, kalsium, vitamin B, lemak, protein, beragam vitamin B kompleks di antaranya vitamin B6, minyak nabati, serat, serotonin dan banyak lagi lainnya.

Cara membuat:
1. Pastikan kulit telur adalah bersih dari najis sebab kita nak guna blender dapur dan kulit telur adalah dalam keadaan kering sepenuhnya.
2. Begitu juga dengan kulit pisang, pastikan ianya adalah kering (kehitaman).
3. Blend satu persatu iaitu asingkan antara 2 kulit tersebut. Anda boleh campur sebelum membaja di dalam bekas yang lain. Mudah sahaja.

Sumber: Impiana

Artikel Berkaitan   Permintaan Semakin Tinggi, Aroma Yang Unik Dan Wangi, Harga Sebiji Kelapa Pandan Mencecah RM19. Jom Tanam Kelapa Pandan Wangi!