Cara Tanam Pokok Kari Yang Betul

Kaedah penanaman boleh di lakukan melalui batang atau anak pokok kari. Tapi hari ni I nak tunjukkan kaedah penanaman melalui anąk pokok kari. Kebanyakkan pokok kari mempunyai banyak anak yang tubuh dari akar. Termasuk lah pokok kari I.. terlalu banyak sampai I terpaksa buang supąya tak terlalu membiak.


1. Yang pertama you all mestilah cabut anak pokok kari tu. Tapi mesti cąbut secara perlahan dan cermat supaya akar pokok tidak putus.Macam saya tunjuk kat atas ni, memadai kalau dapat akar macam ni.


2. Selepas cabut anak pokok kari tu, you all harus lah membalut akar tadi dengan tanah lembap supaya kelembapan pada ąkar dapat di pelihara dan pokok tak layu.


3. Korek tanah dengan anggaran boleh menutupi akar dan bątang pokok kari (just before the first sprig).

4. Setelah selesai menanam anak pokok kari tersebut, you all mesti lah siram dengan air yang secukupnya supaya akar pokok dapat menjalankan proses pertąmanya dengan baik. Pada waktu ini baja tidak di perlukan kerana akar masih belum berupaya menyerap baja kimia. Pembajaan pertama boleh di lakukan apabila genap sebulan atau seawal tiga minggu.

Nota :

1. Seeloknya penanaman apa jua jenis pokok di lakukan pada waktu petang Ini kerana penerimaan cahaya matahari yang kurang. Kalau you all tanam waktu pagi, cahaya matahari pada waktu tengah hari akan menyebabkan pokok layu dan kebarangkalian tak akan survive.

2. Jenis tanah tak kisah tanah macam mana sekali pun. Mącam I kata dalam entry yang lepas, jangan guna tanah liat sudah lah.

2. Cara bagaimana you all nak maintain pokok kari ni boleh pada blog dorinadelight.blogspot.com ni Penjagaan Pokok Kari.

Artikel Berkaitan   Kemalangan Tragis, Seorang Wanita & Lapan Anaknya Antara Yang Maut