“Nak Pergi Pusat Zakat,” Lelaki Tua Berkerusi Roda Tidur Di ‘Bus Stop’ Tengah Malam

Kesihatan yang baik dan kesenangan dalam hidup juga merupakan satu nikmat yang dikurniakan oleh Allah S.W.T kepada sesiapa yang dikehendaki. Namun, jika kita diuji dengan perkara sebaliknya, ketahuilah bahawa perkara tersebut mempunyai seribu satu hikmah.


Menerusi satu muat naik yang dibuat lama Facebook Penang Kini hasil kiriman daripada Ridhwan Mokhtar, dia telah berkongsi satu gambar dan kisah yang diperoleh bersama rakannya.

Tidur di tempat tunggu bas nak pergi pusat zakat

Menerusi posting tersebut, Ridhwan telah memberitahu bertemu dengan seorang warga emas berkerusi roda di sebuah tempat menunggu bas kira-kira jam 12 malam.

Dia dan rakannya mengambil peluang bertanya keadaan warga emas tersebut yang mendakwa ingin ke pejabat zakat keesokan harinya dan telah datang ke lokasi tersebut dengan menaiki bas.

Semoga segala urusan dipermudahkan

Walau bagaimanapun, pakcik tersebut menolak untuk dihantar pulang ke rumah ataupun bermalam  di masjid berdekatan. Oleh hal itu, Ridhwan dan rakannya hanya membiarkan sahaja lelaki tersebut di tempat menunggu bas.

Susulan  daripada perkongsian tersebut, rata-rata warganet telah menzahirkan rasa simpati dan berharap ada yang tampil memberikan bantuan. Mereka juga berharap agar pakcik itu dapat menyelesaikan urusan sebaiknya di kaunter zakat nanti.

Cerita sebenar ke ni?

Memang biasa nampak tidur merata