Cara Mudah 4 Langkah Untuk Buat Telur Separuh Masak

Nak buat telur separuh masak nampak macam senang kan? Tapi sebenarnya ramai yang tak reti dan gagal setiap kali buat.


Kalau terkurang masa, telur akan jadi kurang masak. Kalau terlebih masa pula, akan jadi telur rebus. Susah betul ya nak buat telur setengah masak yang sempurna.

Seorang pengguna laman sosial Facebook ada berkongsikan 4 langkah mudah untuk buat telur separuh masak yang perfect dan pasti jadi! Baca perkongsian oleh Wani Mustafa di bawah.

4 Langkah Mudah Buat Telur Separuh Masak ‘Confirm’ Jadi

Wani faham antara benda paling susah nak buat, telur setengah masak. Betul kan?

Wani pun mengalami masalah yang sama dulu laa. Sebab selalu terlebih masak jadi lah telur rebus. Hahahaha!

Lepas ikut step ni, setiap kali buat je confirm jadi! So korang boleh guna je 4 langkah ni confirm jadi punya lah telur setengah masak ni. Wani yakinn! Insyallah.

Sebelum tuh make sure telur dalam ROOM TEMPERATURE tau. yang mana simpan dalam peti ais keluarkan dulu bagi suhu bilik baru masukkan dalam periuk.

Cara-caranya:

1. Masak air sampai mendidih (air dalam periuk kena banyak sampai telur betul-betul tenggelam).

2. Tutup api.

3. Masukkan telur dalam air mendidih tadi (periuk jangan tutup tau).

4. Set timer phone selama 6 minit.

5. Siap!

Pagi pagi tak tahu nak breakfast apa boleh buat telur setengah masak, alahai buat ni tak sampai 10 minit pun, lepas tuh letak lada sikit, kicap sikit ya allah sedap tahu tak rasa dia. Hahaha!

Kredit: Wani Mustafa