“Jom apply”- NASA Buka Tawaran Kerja Kosong Dengan Gaji Minimum RM200,000 Sebulan, Ini Syaratnya

Berita baik buat mereka di luar sana yang bercita-cita nak kerja dengan NASA.

Well baru-baru ni NASA umumkan yang mereka ingin menambah keanggotaan dalam jabatan angkasawan yang kini memiliki 48 anggota.

Dilaporkan gaji angkasawan mampu mencecah sehingga RM200,000 ke RM300,000 sebulan…bayangkan 5 bulan kat bulan, balik jadi jutawan!

Sebenarnya pencarian ini merupakan sabahagian plan NASA dalam usaha mereka untuk memperluaskan misi ruang angkasa pada masa akan datang.

Permohonan ini dibuka bagi mencari kumpulan angkasawan bagi pertengahan tahun 2021 dengan sesi latihan akan dijalankan di Johnson Space Center di Houstan, Texas.

Permohonan dibuka bermula 2 Mac 2020.

Ini antara syarat-syarat yang dimahukan NASA :

Sumber: NASA

Difahamkan yang buat pertama kalinya calon diminta untuk menjawab ujian secara online selama dua jam.

Proses yang akan dilalui oleh calon juga dilaporkan akan dilakukan dengan sangat ketat dan teliti serta memerlukan ketahanan mental yang tinggi.

Untuk makluman korang, pada Januari lepas daripada 18,000 calon hanya 11 sahaja yang lulus manakala selebihnya GAGAL.

Sumber: NASA

Mereka yang terpilih akan menjalani kelas di ibu pejabat NASA antaranya di kelas Neutral Buoyancy malah turut akan menguji jet latihan T-38, Sistem Stesen Angkasa Antarabangsa selain belajar bahasa Rusia.

Artikel Berkaitan   “Tak pernah tolak walaupun bukan sebangsa, seagama” – Kisah 2 Nenek India Datang Surau Minta Bantuan, Netizen Tersentuh