Kenapa ALLAH SWT Memberkati Cuka Dan Rumah Yang Menyimpan Cuka Tidak Akan Menderita Dari Kemiskinan, Berdasarkan Hadist Sahih

Rumah Yang Menyimpan Cuka Tak Akan Menderita Dari Kemiskinan” – Diriwayatkan Oleh Ummu, Tarmizi, Baihaqi

“Cuka Adalah Kemudahan Bagi Manusia” Diriwayatkan Oleh Muslim

“Allah Telah Meletakkan Berkat Dalam Cuka, Ia Digunakan Oleh Para Nabi Sebelum Aku”, Diriwayatkan Oleh Aisyah, Muslim Dan Ibnu Maja

Nabi Muhammad (Saw) Suka Kepada Cuka.

Jabir Menceritakan, “Suatu Hari Rasulullah Memperlawa Saya Ke Rumahnya. Dia Dihidangkan Roti. Dia Bertanya: ‘Adakah Apa-Apa Sos Perasa?” Mereka Menjawab “Tidak, Hanya Ada Cuka.” Nabi Berkata, ‘Cuka Adalah Sos Yang Baik. ”

Jabir Pernah Berkata, “Aku Menyukai Cuka Sejak Aku Mendengarnya Daripada Nabi Allah”.

Naf’a Berkata, “Aku Menyukai Cuka Sejak Aku Mendengarnya Daripada Jabir.”
[Muslim, Abu Dawud, Nasa’i]

Sebaik Sahaja Anda Mengambil Cuka Epal, Ia Akan Mula Menghilangkan Kelesuan. Anda Boleh Merasakannya Hanya Dalam Masa Dua Jam.

Anda Boleh Melakukan Ujian Sendiri, Selepas Dua Jam Minum Cuka Epal Air Kencing Anda Akan Lebih Jernih. Anda Juga Boleh Melakukan Ujian Menggunakan Kertas Litmus (Kertas Yang Digunakan Untuk Menguji Tahap Ph). Sebelum Minum Cuka Epal, Air Kencing Anda Akan Lebih Berasid, Tapi Selepas Minum Cuka Epal Air Kencing Anda Akan Lebih Beralkali.

Beberapa manfaat kesehatan dari cuka apel:

 1. Akan membersihkan toksin-toksin yang menyumbat dalam peredaran darah, yang menyebabkan penyakit darah tinggi, kolesterol tinggi, penyakit jantung ( Jantung Koroner ). Sehingga peredaran darah menjadi bersih dan sehat, metabolisme tubuh kembali normal dan akhirnya penyakit itu menjadi sembuh.
 2. Kalium yang terdapat pada Cuka Apel, akan memecahkan purin yang mengendap dalam setiap persendian, sehingga Asam Urat atau Rematik, akan sembuh, dan sendi-sendi menjadi lentur kembali dan sehat.
 3. Cuka Apel akan sangat membantu kerja Hati, Paru-paru, Kulit, dan Ginjal. Sehingga 4 organ itu akan selalu sehat, karena toksin dari racun dibersihkan oleh Cuka Apel melalui sistem ekskresi, maka keempat organ ini setiap saat tidak harus mengeluarkan energi terlalu banyak.
 4. Untuk Diabetes, Cuka Apel sangat membantu menurunkan dan menormalkan gula darah, dan sangat membantu menormalkan sistem pankreas, sehingga pankreas mampu berfungsi kembali mengubah gula menjadi insulin.
 5. Untuk yang menderita Maag, sebetulnya Cuka Apel yang rasanya asam, tetapi ini hanya asam di mulut, kalau sudah masuk kedalam tubuh menjadi basa. Tidak semua yang asam akan bertentangan dengan maag, tetapi tergantung apa yang terkandung dalam asam itu. Cuka Apel mengandung Enzim Hidroklorida, dengan meminum Cuka Apel dengan dosis rendah, 1 sendok kecil atau 1 sendok teh dengan air hangat dan madu, sangat membantu menyembuhkan Maag.
 6. Cuka Apel sebagai pembersih dari semua makanan dan minuman yang beresiko terhadap kesehatan, tetapi anda bisa minum dahulu Cuka Apel, sebelum anda makan dan minum yang beresiko itu, sehingga toksin dari dalam makanan itu tidak akan terakumulasi dalam tubuh. Selama anda makan dan minum yang tidak organik (alami), selama itu anda memerlukan Cuka Apel sebagai pembersih semuanya, sehingga anda bisa minum beberapa kali sehari, dan ini tidak apa, karena Cuka Apel adalah sari buah apel, bukan obat yang berbahaya.

Kelebihan Cuka Apple

Sejak Beribu Tahun Dahulu Orang-Orang Greek Dan Mesir Telah Menggunakan Cuka Apal Sebagai Makanan Dan Ubatan Untuk Diri Sendiri Dan Haiwan Peliharaan Mereka.

Artikel Berkaitan   “Arwah Sujud Memohon Kekuatan Dari Allah SWT. Bangun Daripada Sujud, Arwah Urut Dada Kembali Kemudian Rebah”

Cuka Epal Ialah Sejenis Cuka Yang Diperbuat Daripada Bahan Yang Diproses Dengan “Fermentation” Yang Mana Gula Di Dalam Air Buah Epal Dipisahkan Oleh Bakteria Dan Ragi Yang Berwarna Kuning Keemas-Emasan Dan Dijual Dalam Bentuk Semula Jadi.

Cuka Epal Sering Digunakan Untuk Tujuan Kesihatan Selain Daripada Digunakan Dalam Masakan.

Ia Mula Popular Setelah Dr D.C. Jarvis, Penulis Buku Kesihatan, Mengesyorkan Cuka Epal Sebagai Produk Masakan Yang Sihat Dan Cuka Epal Diminum Setiap Hari Sebagai “Home Cure” (Ubat Di Rumah).

Menurutnya, Cuka Epal Boleh Dicampur Dengan Madu Untuk Membuat Air Yang Dinamakan ‘Honergar’ (Madu + Cuka Epal).

Mengikut Penyelidikannya, Air Campuran Itu Boleh Membunuh Bakteria Yang Memudaratkan Dalam Usus Manusia Dan Menyarankan Agar Ia Diminum Sebagai Minum Harian Sebagai Tonik Kesihatan.

Rasanya Memang Menyegarkan Seperti Rasa Teh Limau Dan Masam-Masam Manis. Pesakit Kencing Manis Disyorkan Tidak Melebihi Dua Sudu Teh Madu Sehari.

Dari Segi Zat Nutrien (Makanan Yang Berkhasiat), Cuka Epal Kaya Dengan Vitamin, Zat Galian, Enzim Dan Asid Amino, Iaitu Bahan Nutrien Yang Baik Untuk Kesihatan Tubuh.

Ia Juga Mengandungi Antioksida Yang Dapat Mengurangkan Kesan Radikal Bebas Yang Berbahaya Untuk Tubuh Manusia.

Cuka Epal Mengandungi Sejenis Serat Pektin Atau Serat Larut Air. Serat Larut Air Membantu Dalam Melawaskan Sistem Pembuangan Najis Dalam Tubuh.

Kelebihan Cuka Epal Adalah Seperti Berikut:

Kencing Manis

Beberapa Kajian Membuktikan Bahawa Cuka Epal Dapat Membantu Menurunkan Kadar Glukosa Dalam Darah.

Mengikut Penyelidikan Universiti Arizona Yang Diterbitkan Dalam Jurnal Diabetes Cara, Individu Yang Meminumnya Mempunyai Kadar Glukosa Yang Lebih Baik.

Kajian Selanjutnya Membuktikan Bahawa Ia Dapat Mengawal Glukosa Dalam Darah Agar Tidak Meningkat Secara Mendadak Selepas Jamuan.

Resipi Sihat Untuk Mengawal Berat Badan

Cuka Epal Digunakan Dalam Banyak Program Penurunan Berat Badan Kerana Dipercayai Dapat Membantu Mengawal Nafsu Makan Dan Menahan Lapar.

Ia Boleh Digunakan Sebagai Bahan ‘Dressing’ Untuk Salad Yang Enak Apabila Ditambah Dengan Madu Dan Minyak ‘Flax’ Serta Digaul Dalam Sayur-Sayuran Dan Dimakan Mentah Seperti Ulam.

Ia Adalah Alternatif Yang Lebih Baik Berbanding Mayonais Atau Salad Dressing Thousand Island Yang Mengandungi Lebih Banyak Kalori.

Rasanya Lebih Enak Jika Salad Itu Ditambah Kismis, Anggur Atau Biji Bunga Matahari (Sunflower Seeds).

Kelebihan Lain :

1) Menurunkan Berat Badan

2) Penjagaan Rambut

3) Penjagaan Haiwan Peliharaan

4) Bahan Masakan

5) Kesihatan – Menyembuh Penyakit Gout, Alergi, Jangkitan Sinus, Selsema, Jerawat, Kolesterol Tinggi, Keletihan Yang
Kronik, Sakit Ulu Hati, Sakit Tekak, Dermatitis, Artritis (Bengkak Sendi) Dan Menurunkan Tekanan Darah Tinggi.

6) Pembersihan Rumah – Bersih Lantai, Tingkap Dll.

Hati-Hati – Tidak Semua Cuka Apal Yang Dijual Cara Pembuatannya Natural
Banyak Cuka Epal Yang Di Komersialkan Telah Dipasteurkan, Disuling Untuk Menjadikannya Produk Yang Bagus. Malangnya, Penambahan Pemprosesan Cuka Epal Ini Boleh Memusnahkan Kebaikan Yang Ada.

Jadi Secara Alternativnya Anda Boleh Membuatnya Sendiri Di Rumah.

Cuka Epal Yang Bermutu Tinggi Boleh Dihasilkan Melalui Beberapa Langkah Atau Proses, Iaitu:

 1. Membuat Cider Epal Yang Bersih Daripada Epal Yang Cukup Masak (Ranum).
  2. Menukar Semua Gula Buah-Buahan Ini Kepada Alkohol. Ini Dinamakan Fermentasi Ragi (Yis).
  3. Menukar Semua Alkohol Kepada Asid Asetik. Ini Dinamakan Fermentasi Asid Asetik.
  4. Pasteurize (Panaskan Dan Sejukkan) Asid Asetik Ini Untuk Menghalang Daripada Fermentasi Berterusan Dan Menjadi Busuk Sebelum Disimpan Di Dalam Botol.
Artikel Berkaitan   Lelaki Ini Dituduh Kahwin Dengan “Nenek” Gara-Gara Mahu Lari Daripada Latihan Ketenteraan

Kalau Nak Beli Cuka Epal Belilah Yg Mahal Dan Diproses Secara Organik. Kalau Jenama Yang Lain (Seperti Jenama “Heinz”) Walaupun Harganya Murah Dibimbangi Cara Pembuatan Tidak Natural Sebab Proses Pembuatan Cuka Memerlukan Masa. Untuk Tujuan Komersial Biasanya Ditambah Yis, Induk Cuka Yang Dah Siap Dan Garam Anti Kulat.

Detox & Kuruskan Badan

Detox Atau Dalam Bahasa Mudahnya Keluarkan Toksin Dalam Badan, Oleh Itu Secara Tak Langsung, Membantu Mendapatkan Badan Yang Ideal….

Selain Tu Acv Ni Mengandungi Lecithin Yang Membantu Meningkatkan Metabolisma Lemak Dan Menukarkan Lemak Menjadi Tenaga (Selain Tu Lecithin Ni Juga Boleh Membantu Menguatkan Memori )

Gout & Arthritis

Sakit Gout, Arthritis Dan Sakit-Sakit Yang Melibatkan Sendi Dan Sengal-Sengal Badan…..

Tekanan Darah

Menstabilkan Tekanan Darah Dengan Me’rileks’kan Atau Merehatkan Salur Darah…. (Ok…Ini Adalah Experience Aku Sendiri La…..Aku Ni Badan Je Besar Tapi Tekanan Darah Rendah….Tapi Bila Dalam Sebulan Camtu Makan Apple Cider Ni, Tekanan Darah Aku Jadik Normal )

Diabetes

Dikatakan Apple Cider Boleh Mengurangkan Kadar Gula Dalam Darah Jika Diambil Selepas Makan Dan Juga Ketika Bangun Dari Tidur Kalau Diambil Sebelum Tidur…

Jangkitan, Selsema & Sakit Tekak

Dapat Kurangkan Simptom-Simptom Selsema, Sakit Tekak Dan Jangkitan Pada Mana-Mana Bahagian Badan (Contoh : Jangkitan Telinga, Kulit, Tekak, Fungus Etc.)…..Juga Boleh Meredakan Serangan Asma….

Kulit

Acv Sangat Bagus Untuk Kulit Yang Bermasalah Seperti Eczema Dengan Menyapu Acv Di Tempat Yang Bermasalah….Juga Boleh Merawat Kulit Berjerawat, Tompok Hitam Yang Tak Sekata Pada Kulit Dan Selulit…

Badan/Mulut Berbau

Dengan Meneutralkan Ph Badan/Mulut Dan Membunuh Kuman/Bakteria Penyebab Bau Busuk Tu….Juga Boleh Untuk Kaki Busuk…Tapi Kalau Hati Busuk Kena Banyak-Banyak Istighfar Lor…

Keracunan Makanan

Kalau Keracunan Makanan, Minum 1 Sudu Acv Setiap 5 Minit Lepas Detect Yang Korang Keracunan…Juga Boleh Merawat Cirit-Birit Dan Diarrhea (Susah Lawas Atau Dalam Bahasa Mudahnya Susah Nak Berak) Kerana Acv Mengandungi Kadar Pectin Yang Tinggi Yang Boleh Menyelaputi Dinding Kolon Yang Terengsa….

Kolestrol

Mengurangkan Paras Kolestrol Dengan Adanya Pectin Yang Merupakan Sejenis Fiber Mudah Larut Dalam Air Dan Juga Asid Amino Yang Dapat Meneutralkan Kolestrol Ldl Yang Teroksida…

Lain-Lain Kelebihan Acv

 1. Merawat Hidung Berdarah
 2. Menguatkan Tulang
 3. Lebam-Lebam Dan Melecur (Bukan Yang Tahap Serius Ye…)
 4. Kanser
 5. Kejang Otot (So, Sangat Bagus Untuk Para Atlet)
 6. Kelemumur Atau Ketombe Dalam Bahasa Indonesia
 7. Ruam Lampin
 8. Sistem Pencernaan (Berkait Rapat Dengan Fungsi Detox Tadi)
 9. Sakit Kepala Dan Migrain

10.Pedih Hulu Hati

11.Sedu (Tapi Seeloknya Jangan Laaa Dibaginya Pada Bayi Atau Kanak-Kanak….)

12.Gigitan/Sengatan Binatang

13.Insomnia Atau Sukar Tidur

14.Senggugut

15.Mabuk Pagi (Morning Sickness)

16.Sun Burns

17.Ulcer

18.Sistem Perkumuhan

19.Boleh Masukkan Dalam Masakan Untuk Ganti Penggunaan Cuka Biasa Atau Lemon, Salad Dressing, Etc.

 

Sudah Baca, Klik Like Dan Komen Dibawah Jika Tulisan Ini Bermanfaat. TQ – IslamItuindah