Lama Dah Nak Buat Choco Mousse Brownies. Ni Ha Baru Ada Masa Nak Buat

Bahan untuk brownies

  •  45 gm butter
  •  65 gm gula halus
  •  1 biji telur
  •  50 gm tepung gandum
  •  1/2 sudu kecil baking powder
  •  1 sudu besar serbuk koko

Bahan untuk Chocolate Mousse

  •  140 gm coklat masakan
  •  1 sudu besar gelatin
  •  100 ml air
  •  2 biji telur putih
  •  200 gm whipping cream
  •  40 gm gula halus

Cara Menyediakan Brownies

  1. Pukul butter dengan gula sehingga kembang/putih.
  2. Kemudian masukkan telur. Pukul lagi dalam 3-4 minit.
  3. Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko ke dalam no.2 tadi.
  4. Kacau rata.
  5. Masukkan adunan ke dalam loyang. Kemudian bakar dengan suhu 190 degree selama 12-15 minit.
  6. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.

Cara Menyediakan Choclate Mousse

  1. Masukkan gelatin ke dalam bekas yang mengandungi 100 ml air.
  2. Biarkan dalam 5 minit. AWAS!!.. jangan masukkan gelatin dulu kemudian air.. ini akan menyebabkan gelatin berketul2 dan tak larut sepenuhnya.
  3. Cairkan coklat masakan dengan kaedah ‘double bowl’ (Guna 2 periuk, 1 periuk letak air dan 1 periuk letak coklat. Periuk yang ada coklat ni, letak pulak ke dalam periuk yg ada air. Kemudian panaskan sehingga coklat cair).
  4. Bila coklat dah cair, padamkan api dan keluarkan periuk coklat dari periuk yg ada air tadi. Masukkan campuran gelatin tadi ke dalam coklat cair. Kacau sehingga gelatin sebati dengan coklat tadi.
  5. Biarkan sehingga sejukkan.
  6. Pukul putih telur sehingga kembang atau sehingga bertanduk.
  7. Kalau diterbalikkan bowl, telur x jatuh. Sambil pukul telur tu, masukkan gula sikit demi sedikit.
  8. Dalam mangkuk lain pula, pukul whipping cream sehingga jadi btk krim.
  9. Masukkan adunan no.5 dan no.2 ke dalam adunan no.4. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
  10. Tuangkan adunan ini ke dalam loyang brownies.
  11. Simpan dalam peti sejuk sehingga mousse keras dan bolehlah dihidangkan.
  12. Sebelum dihidangkan tu, boleh dihias dengan serbuk koko dipermukaan mousse.
Artikel Berkaitan   Viral Resepi Ayam Butter Telur Masin Paling Simple Dan Sedap. Ikut Je Step Kat Bawah!