Resepi Terbang Khas Dari Filipina. Aiskrim Mangga Cheese Ini Mampu Buat Korang Terliur Pada Musim Panas Sekarang.

Tak perlu cakap banyak dah lagi. Tengok gambar pun Admin dah terliur. Rasa nak buat je lepas ni. Maklumlah, musim panas sekarang. Nak juga pencuci mulut sebagai penyejuk tekak kan.

Jom sama-sama kita cuba resipi daripada pengguna Facebook dari Filipina ini.

Terima kasih Eunice Nicole A. Ayuban untuk perkongsian resipi Mangga Cheese Aiskrim ini 🙂

Bahan-bahan:

mangga

Cheddar cheese block (dipotong dadu)

Susu pekat

Krim serba guna/krim putar

Cara membuat:
1. Sebahagian potong dadu mangga.
2. Sebahagian lagi dikisar mangga dan jadikan seperti puree. Ketepikan dulu.


3. Masukkan krim dan pukul sehingga gebu dan selepas itu masukkan susu pekat dan gaulkan hingga sebati.

4. Selepas itu, masukkan mangga yang di kisar dan gaul sehingga rata.

5. Selepas telah diratakan, masukkan mangga dan cheese yang telah dipotong dadu. Gaulkan.

6. Seterusnya, untuk nampak cantik, letakkan sedikit mangga dan keju yang dipotong dadu di atas aiskrim tersebut.
7. Selepas itu keraskan di dalam peti ais selama semalaman.

siap! Anda jangan lupa untuk try buat di rumah, okay! 😉

Kredit resipi dan gambar: Eunice Nicole A. Ayuban (Facebook)