Satu Share Mampu Selamatkan Ramai Wanita! Inilah Yang Anda Wajib Tahu Ketika Datang Bulan / Period –

Apa Yang Wanita Perlu Tahu Ketika Period /Datang Haid.

Antara perkara yang wanita perlu tahu ketika period/ datang haid ialah:

1. Jika boleh elakkan minum air ais, air bergas, dan air kelapa. Semua minuman sejuk elak diminum tidak elok untuk badan anda. Selepas period mahu minum berapa banyak pun terpulang. Minuman bergas separti cola, pepsi dan apa saja yang bergas adalah tidak digalakan sama sekali diminum ketika haid. Malah air kelapa juga tidak boleh diminum disaat sedang datang haid kerana air kelapa bersifat sejuk dan akan menjadikan rahim anda sejuk.

2. Jangan memcuci rambut dengan air sejuk kerana liang kepala sedang terbuka ketika datang haid dan boleh menyebabkan sakit kepala/ kepala masuk angin. Sakit kepala ini boleh dirasa orang muda dan tua. Jika ingin mencuci rambut perlulah menggunakan air panas/suam, dan segera keringkan menggunakan pengering rambut. Anda juga digalakan mandi air panas/suam ketika datang haid.

3. Jangan makan timun ketika sedang period kerana timun bersifat sejuk. Makanlah selepas habis period.

4. Ketika haid tubuh tidak boleh terhantuk, terjatuh, dan terpukul dari benda ker4s terutama bahagian perut kerana boleh menyebabkan muntah darah, rahim boleh terluka.

5. Jangan makan panadol/ ubat tahan sakit ketika haid. Anda sepatutnya mengamalkan minum air suam. Seseorang yang mengamal minuma air suam akan kurang merasa sakit ketika haid, malah tidak merasa sakit perut lansung. Makan panadol ketika haid menyebabkan anda senang keguguran.

Artikel Berkaitan   Petua Cuci Sinki Paling Berkesan, Dah Tak Payah Pening Lagi Singki Sumbat